Svijet

"Vladimire, nazovi Džoa" Makron preklinjao Putina, ovaj ga šokirao reakcijom

Samo četiri dana prije rata u Ukrajini, neraspoloženi Vladimir Putin rekao je francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu da će radije "da igra hokej na ledu" nego da održi sastanak s Džoom Bajdenom kako bi porazgovarali o situaciji u Ukrajini i možda spriječili rat.

"Vladimire, nazovi Džoa" Makron preklinjao Putina, ovaj ga šokirao reakcijom
FOTO: SRNA

Te riječi ruskog predsjednika mogu se čuti na kraju napetog i često nadrealnog devetominutnog razgovora s Makronom koji će u četvrtak biti prikazan u dokumentarcu na glavnom državnom TV kanalu France 2, piše britanski Telegraf.

Prema emisiji C A Vous koju emituje televizijski kanal France 5, a u kojoj su prikazani prvi isječci razgovora, u dokumentarnom filmu takođe će biti emitovan i razgovor između Makrona i britanskog premijera Borisa Džonsona, koji se održao samo dva dana uoči invazije.

Pročitajte još

U njemu Džonson izražava svoju rezervu prema Makronovim pokušajima dijaloga s ruskim predsjednikom i kaže : “Svaki put kad razgovaramo s Vladimirom Putinom, imam utisak da je agresivniji, dok mi zvučimo sve slabije. On se neće zaustaviti dok ne dobije ono što želi”.

Suočen s optužbama da je bio previše predusretljiv prema Putinu, s kojim je razgovarao na desetine puta prije i nakon invazije, Makron je očigledno odlučio da je najbolji način da pokaže pogled iz svoje vizure, pozivanje filmske ekipe u svoje utočište. Ovaj dokumentarac će tako gledaocima pružiti dosad neviđene razgovore između svjetskih čelnika o ratu u Ukrajini, a biće to i prvi put da je novinarima dozvoljen pristup Jupiteru, nuklearnom bunkeru i kriznom komandnom centru koji se nalazi ispod Jelisejske palate.

Neformalni razgovor Putina i Makrona

– Vladimire, za početak jedna stvar… – može se čuti Makron na početku razgovora 20. februara. Ali, Putin nije želio da ga sasluša.

– Slušaj, Emanuele… – presjekao ga je ruski vođa.

Obojica državnika koristila su neformalni oblik komunikacije, kao i prilikom ranijih susreta.

– Želio bih da mi prvo kažeš svoje viđenje situacije i možda sasvim iskreno, kao što smo uvijek imali običaj, da mi kažeš koje su tvoje namjere – pokušao je Makron da stvori atmosferu povjerenja.

– Šta da kažem? I sam vidiš šta se događa – uzvratio je Putin, optužujući Ukrajinu za kršenje sporazuma iz Minska.

Putin je zatim osudio prozapadno orijentisanog ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, optužujući Kijev da nabavlja nuklearno oružje.

– To su budalaštine – čuo se glas koji pripada uticajnom diplomatskom savjetniku gospodina Makrona, Emanuelu Boneu.

FOTO: 
MOHAMMED BADRA/EPA
FOTO: MOHAMMED BADRA/EPA

– Štaviše, naš dragi kolega gospodin Zelenski ne čini ništa da primjeni sporazum iz Minska. On vas laže – kazao je Putin, i dodao da bi se prijedlozi proruskih separatista u istočnoj Ukrajini trebali uzeti u obzir.

– Ali, nas ne zanimaju prijedlozi separatista. Ne znam da li tvoj pravni savjetnik poznaje pravo! Što se mene tiče, samo gledam zakone i pokušavam da ih primijenim. Ne znam koji bi ti pravni savjetnik mogao reći da u suverenoj zemlji zakonske tekstove predlažu separatisti, a ne demokratski izabrane vlasti – odbrusio mu je Makron.

– To nije demokratski izabrana vlada. Oni su stekli vlast krvavim državnim udarom. Ljude su žive spaljivali. Bilo je to krvoproliće. A Zelenski je jedan od krivaca za to – odgovorio je Putin.

“Radije ću na hokej”

Uprkos napetosti, Makron je i dalje nastojao da igra ulogu posrednika, rekavši kako će podstaći Zelenskog da “smiri tenzije” ne samo među ukrajinskim oružanim snagama, već i na društvenim mrežama.

– Nemojte da nasjednete na provokacije bilo koje vrste u satima i danima koji slijede – upozorio je Makron.

Poziv se završava tako što Makron predlaže Putinu da se odmah čuje s Džoom Bajdenom, američkim predsjednikom.

Putin je neobavezno rekao kako bi prvo trebalo da se spremi za sastanak. Zatim, kao da se nečega sjetio, pa odgovorio Makronu.

– Da budem potpuno iskren, sada idem da igram hokej na ledu. S tobom pričam iz sportske dvorane. Moram da se konsultujem a svojim savjetnicima.

– U svakom slučaju, hvala Vladimire. Ostajemo u kontaktu. Ako se nešto dogodi, nazovi me – kazao je Makron.

– Hvala gospodine predsjedniče – kazao je Putin, iznenada progovorivši na francuskom.

Makron je ponovo razgovarao s Putinom dan kasnije, 21. februara. Ali, 24. februara Rusija je već započeo rat.

Te noći, filmska ekipa ponovno je dobila pristup prvom Makronovom razgovoru sa Zelenskim nakon što su prvi ruski projektili pali na Kijev.

– Tu su u Kijevu. Ruske snage ratuju u Kijevu – kazao je ukrajinski predsjednik.

– Dovukli su specijalne snage i helikoptere ili…? – pitao je zabrinuti Makron.

– Da, avioni i helikopteri, sve… Vidimo to putem medija, vidimo ih svuda, mnogo ih je – odgovorio je njegov ukrajinski kolega.

– Znate li koliko je civila već ubijeno? – pita Makron.

– Ne znam, na hiljade… – uzvraća Zelenski.

– A šta je s vama, jeste li na sigurnom? – zanima se Makron.

– Mislim da jesam – odgovorio je Makronu Zelenski.

Komunikacija između Makrona i Putina ubrzo se prorijedila, a francuski predsjednik se našao pod talasom kritika jer je tek prošle nedjelje otputovao u Kijev kako bi se sreo sa Zelenskim.

– Nismo uspjeli da uvjerimo Putina. Mislio sam da bismo kroz povjerenje i intelektualnu raspravu mogli da pronađemo zajedničko rješenje – kazao je Makron prije nekoliko dana u Kijevu, piše Blic.

Upitan misli li da je Putin opasan čovjek, francuski predsjednik je zagonetno odgovorio: “Nikada vam neću reći svoje mišljenje”.

Prihvati notifikacije