Društvo

"VLAST NEMA MAĐIONIČARSKI ŠTAPIĆ" Ulazaka migranta u BiH smanjiti pojačanom kontrolom istočne granice

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić rekao je da će jedan od prioriteta, kako bi se kontrolisao i smanjio ulazak migranata u BiH iz pravca Srbije i Crne Gore, biti pojačana kontrola istočne granice.

"VLAST NEMA MAĐIONIČARSKI ŠTAPIĆ" Ulazaka migranta u BiH smanjiti pojačanom kontrolom istočne granice
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Cikotić, koji je juče boravio na području Bihaća, a danas na području Velike Kladuše, gdje je o eskalaciji migrantske krize razgovarao sa kantonalnim i lokalnim zvaničnicima, te obišao kamp u selu Lipa i kamp “Miral”, istakao je da mu je nakon ove posjete jasnija situacija na području Unsko-sanskog kantona.

– Dogovorili smo određene mehanizme i konkretniju i efikasniju saradnju lokalnih i kantonalnih vlasti sa institucijama BiH kako bi građani osjetili veći stepen bezbjednosti – rekao je Cikotić.

On je napomenuo da je cilj da se u budućnosti migrantskom krizom upravlja sa nivoa BiH i da se tako rasterete kantonalne vlasti, te istakao da “nema mađioničarski štapić” i da će se rezultati budućih aktivnosti na prevenciji migrantske krize osjetiti za izvjesno vrijeme.

Cikotić je naveo da plan upravljanja migrantskom krizom u BiH sadrži sedam prioriteta, 21 mjeru i 116 aktivnosti, te naglasio da se migrantska kriza ne može odmah riješiti.

– Nastojaćemo da iz domaćih i međunarodnih fondova povećamo ukupan iznos budžetskih sredstava za ove aktivnosti, probaćemo da popravimo koordinaciju između policijskih agencija u BiH koje nedovoljno sarađuju, kako bi se teret migrantske krize rješavao na teritoriji cijele BiH. Uvešćemo i sistem kontrole svih institucija koje su odgovorne za ovo pitanje da bi se sankcionisao nerad i neodgovornost – istakao je Cikotić.

On je dodao da će se periodično vršiti ažuriranje ovog plana kako bi se pratio intenzitet i stepen realizovanih aktivnosti.

– Imamo obećanje EU da će podržati opremanje i obuku institucija BiH koje su zadužene za kontrolu granice, tako da očekujemo pomoć sa te strane. Međutim, smatram da i mi sami imamo još mnogo kapaciteta koje možemo iskoristiti – kaže Cikotić