Gradovi

VLAST OJAČALA, OPOZICIJA PALA JOŠ NIŽE Poznat sastav novog gradskog parlamenta u Gradiški

Preliminarni rezultati lokalnih izbora ojačali su pozicije vladajućeg SNSD i koalicionih partnera u Gradiški, dok su SDS i PDP, jedine dvije stranke u opoziciji, nastavile pad i zajednički osvojile skromnih pet mandata.

VLAST OJAČALA, OPOZICIJA PALA JOŠ NIŽE Poznat sastav novog gradskog parlamenta u Gradiški
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Zoran Adžić, predsjednik Gradskog odbora SNSD Gradiška smatra da je odbornička struktura nove Skupštine grada u skladu sa njegovim očekivanjima. On naglašava da je SNSD ostvario bitan napredak, te za razliku od lokalnih izbora prije četiri godine povećao broj odbornika sa deset na dvanaest.

Apsolutna većina

– Računajući mandate stranaka sa kojima je SNSD potpisao predizborni sporazum o podršci gradonačelničkom kandidatu (Zoranu Adžiću), ostvarili smo apsolutnu većinu. Od 31 odbornika u Gradskoj skupštini, SNSD sa koalicionim partnerima imaće 26 odbornika – suština je Adžićeve skupštinske računice.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Građani su, kaže on, prepoznali vrijednosti i značaj njihovih akcija, odlučnost da unaprijede privredni i društveni život, da izgrade sredinu i učine je boljom za sve generacije.

Zoran Adžić koji je, takođe, na izborima za gradonačelnika ostvario ubjedljivu pobedu, rekao je za Srpskainfo da će u skupštinskim klupama biti više od polovine dosadašnjih odbornika, ali naglašava da je cijeli sastav lokalnog parlamenta podmlađen, mada uskraćen za više žena.

Prema nezvaničnim rezultatima Centralne izborne komisije BiH, mandate su izborile Danka Mikić (SNSD), Vesna Gluvić Čelić, Jovana Kodić i Tanja Pećanac (US), Milica Šukalo (SDS) i Snježana Gvozden (SPS).

Slavko Dunjić, predsjednik Gradskog odbora Ujedinjene Srpske koja je, sa pet mandata druga u parlamentu ovo grada, smatra uspjeh očekivanim i u skladu sa stranačkim projekcijama.

– Optimista sam, vjerujem da će novi sastav Skupštine grada biti efikasan. Razlog mog optimizma je komotna većina sastavljena od iskusnih odbornika i drugih, prvi put izabranih, ali dokazanih u svojim sredinama – rekao je Dunjić za Srpskainfo.

Opozicija tvrdi da je neshvaćena

Nekoliko naših sagovornika, prvenstveno čelnika političkih partija, iznenađeno je lošim rezultatom opozicije. Podsjećamo, PDP (3) i SDS (2) zajedno su osvojili pet mandata, što je najmanje do sada.

Radislav Dončić, predsjednik Partije demokratskog progresa Gradiška smatra da će lokalna vlast, koja je nesumnjivo ojačala, zadržati isti politički kurs, te funkcionisati komotnije nego u prethodne četiri godine.

– Očigledno je da građani nisu prepoznali, da nisu ozbiljno shvatili našu kampanju i probleme na koje smo ukazivali. Mi smo djelovali odgovorno i bez oklijevanja iznosili stavove koji se tiču svih nas, ali to nije dalo očekivani rezultat, nije pravilno shvaćeno – naglasio je Dončić.

On kaže da će u Skupštini, u vladajućoj strukturi odlučivati dosadašnji odbornici koji su obnovili mandate, a da će ih novi slijediti u tome, po već viđenom principu.

Ukoliko, do konačnih rezultata, ne dođe do bitnije promjene skupštinskog sastava, većinu će činiti odbornici koji su u prethodnom mandatu bili na istim pozicijama.

Manje žena, osim u US

Bitno osvježenje činiće odbornici Ujedinjene Srpske, gdje su od petoro – tri žene.

Jedna od njih, Vesna Gluvić Čelić osvojila je više od 700 glasova, te se svrstala odmah iza stranačkog lidera Slavka Dunjića.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Među odbornicima sa najvećim povjerenjem iskazanim po broju glasova su Zvjezdan Panić, Marko Šukalo i Milenko Pavlović (SNSD), Vladimir Janković (DEMOS), Dane Malešević (DNS), Radislav Dončić (PDP) i Snježana Gvozden (SPS). U lokalnu politiku, izborom za odbornika, vratio se i bivši načelnik Zoran Latinović koji je na listi SDS osvojio najviše glasova. 

Sastav po klupama

Prema preliminarnim rezultatima, SNSD je osvojio 11 plus jedan mandat na listi nacionalnih manjina, Ujedinjena Srpska pet, DEMOS, SDS i DNS po tri mandata, PDP i SPS po dva.

Najveće povjerenje birača osvojili su SNSD-ovci Zvjezdan Panić, Marko Šukalo, Milenko Pavlović, Bojan Vujanović, Novo Milanović, Dušan Ristić, Branko Straživuk, Tomislav Kovačević, Dragiša Cvijić, Danka Mikić i Zoran Kecman. Ujedinjena Srpska: Slavko Dunjić, Vesna Gluvić Čelić, Jovana Kodić, Dušan Kočić i Tanja Pećanac, DEMOS: Vladimir Janković, Dragan Blagojević i Davor Glišić. SDS: Zoran Latinović, Milica Šukalo i Zoran Vekić. DNS: Dane Malešević, Saša Lazić i Slavko Mekinjić. PDP: Radislav Dončić i Branislav Mrakić. SPS: Snježana Gvozden i Vladimir Bogojev, SP: Strahinja Jurišić. Nacionalna manjina: Stanislav Kozminčuk.