Svijet

Vlasti OVE ZEMLJE spremne na drastične mjere: Moguće uvođenje VANREDNOG STANJA

Češka Vlada mogla bi proglasiti vanredno stanje ako nastavi da se povećava broj lica zaraženih virusom korona, rekao je ministar zdravlja Adam Vojteh.

Vlasti OVE ZEMLJE spremne na drastične mjere: Moguće uvođenje VANREDNOG STANJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Broj novih slučajeva infekcije virusom korona na dnevnom nivou u Češkoj raste rekordnom brzinom. U posljednja 24 časa registrovano je 48.306 slučajeva infekcije, podaci su Ministarstva zdravlja.

– Ako budemo morali da preduzmemo neke dublje mjere protiv epidemije, tada će biti neophodno vanredno stanje – rekao je Vojteh u televizijskoj debati.

Vlada bi trebalo sutra da razmatra ovu mogućnost, rekao je Vojteh i dodao da još neće predložiti proglašenje vanrednog stanja.

– Nema još eskalacije. Procijenićemo koji su naredni koraci tokom radnih dana kada se provede više testova – rekao je on.

Vojteh je ranije rekao da će razmotriti predlaganje vanrednog stanja ako se reprodukcija virusa približi broju dva, a sada je 1,6.

Češka vlada je posljednji put proglasila vanredno stanje u martu u prvim danima globalne pandemije. Proglašenja tog tipa ne nameću nikakve posebne mjere, ali omogućavaju izvršnoj vlasti da djeluje brže i sa strožim mjerama nego u normalnim uslovima.

U proteklih 14 dana Češka je imala 193 slučaja infekcije virusom korona na 100.000 ljudi, što je drugi najveći broj u Evropi iza Španije, saopštio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).