Društvo

VODA SE POVUKLA, ŠTETA OSTALA Posljedice poplava i snježnih padavina i dalje zadaju brige ljudima

Žitelji južne i jugozapadne Srbije još se bore sa posljedicama koje su u ovim krajevima iza sebe ostavile poplave i snijeg.

VODA SE POVUKLA, ŠTETA OSTALA Posljedice poplava i snježnih padavina i dalje zadaju brige ljudima
FOTO: TANJUG/BLIC TV/SCREENSHOT

Prema podacima Republičkog štaba za vanredne situacije, objavljenim na juče održanoj sednici kojoj je predsedavao ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, usljed obilnih kiša, izlivanja bujičnih vodotoka i problema u vodosnabdevanju, na snazi je vanredna situacija na teritoriji 23 lokalne samouprave (u pet gradova i 18 opština).

Zbog problema u snabdevanju strujom, Sektor je ustupio 41 agregat za pomoć stanovništvu u Zaječaru, Prokuplju, Kuršumliji, Leskovcu i Medveđi. A, juče je polovina sela u opštini Kuršumlija dobila struju, dok je oko 700 domaćinstava i dalje nema.

U novovaroškom kraju, snijeg koji je padao za vikend donio je dodatne nevolje i ozbiljne probleme u snabdevanju strujom, pa u nekoliko sela juče nije bilo nastave zbog hladnih učionica.

– Sve češće imamo probleme sa napajanjem električnom energijom, mislim da će nadležni u EPS morati ozbiljnije da se pozabave stanjem elektromreže na ovim prostorima – kaže predsjednik opštine Radosav Vasiljević.

Pročitajte još

U pirotskom kraju, osim poplavljenih domaćinstava, nekih industrijskih pogona, oranica u priobaljima ijeka, znatne štete pričinjene su i u izletištima u kanjonu Visočice, ali i Jerme.

– Najveća šteta je nizvodno od staroplaninskog sela Rsovci. Tu je poprilično oštećen betonski most, a jesenas napravljen pješački most, nekoliko kilometara nizvodno prema Pakleštici u Vladikinim pločama je odnijela bujica. Potkopala je i iščupala ogromnu kamenu stijenu na koju je jedan kraj 16 metara dugog mosta bio naslonjen. U specijalnom rezervatu prirode “Jerma”, istoimena rijeka je na nekoliko mjesta potpuno uništila izletišta – kaže Darko Đorđević, upravnik Parka prirode “Stara planina”, pišu Novosti.