Politika

"VODI PROUSTAŠKU POLITIKU" Linta rekao da je Kitarovićeva pokazala da je Hrvatska zemlja mržnje

Hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović je svojim pismom predsjedniku SDSS Miloradu Pupovcu suštinski pokazala da Hrvatska nije zemlja mira, razumijevanja i prosperiteta već mržnje, netrpeljivosti i etničkog nasilja čiji je temelj ustaštvo, izjavio je predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta.

"VODI PROUSTAŠKU POLITIKU" Linta rekao da je Kitarovićeva pokazala da je Hrvatska zemlja mržnje
FOTO: OLIVIER HOSLET/EPA

Linta ističe da Kitarovićeva u pismu nije pokazala spremnost da se javno izvini zbog niza svojih proustaških izjava, proustaškog ponašanja i ćutanja na niz proustaških manifestacija čiji je cilj rehabilitacija ustaških zločinaca i genocidne Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

On ocjenjuje da je Kitarovićeva ovim još jednom potvrdila da vodi proustašku politiku i podsjetio da je ona, prilikom zvanične posjete Argentini u martu prošle godine, izjavila da je ponosna na sve Hrvate koji su stigli u tu južnoameričku zemlju nakon Drugog svjetskog rata.

Linta podsjeća da su većina tih Hrvata bili ustaški zlikovci, među kojima su Ante Pavelić, Dinko Šakić, Eugen Kvaternik i Ivo Rojnica.

On navodi da je Kitarovićeva prihvatila da joj se u ime hrvatske zajednice u Argentini obrati unuk bivšeg ustaškog ministra šumarstva u NDH Tomislav Frković, koji svake godine u Buenos Ajresu predvodi proslavu 10. aprila – dana osnivanja NDH i koji drži vatrene govore za masovnog ubicu Pavelića.

– Slikala se sa ustaškom zastavom u Kanadi, za ustanak u Srbu protiv genocidne NDH – 27. jul 1941. godine kaže da je bio početak pokolja Hrvata, za Pavelića kaže da je njegova najveća greška to što je izdao i prevario Hrvate, a ne što je bio na čelu NDH, koja je donijela rasne zakone i počinila genocid nad Srbima, Romima i Jevrejima – podsjeća Linta.

On napominje da Kitarovićeva “stalno ponavlja ustašku tezu o takozvanoj velikosrpskoj agresiji, izražava žaljenje što nije bila pripadnik hrvatske vojske da ubija Srbe, veliča ratne zločince iz posljednjeg rata na čelu sa Franjom Tuđmanom i generalom Antom Gotovinom, a da glavnog promotera ustaštva i apostola mržnje Marka Perkovića Tompsona naziva svojim omiljenim pjevačem”.

– Za koljački pozdrav “Za dom spremni” kaže da je stari hrvatski pozdrav, polaže cvijeće ubijenim ustaškim zločincima u Blajburgu na tabli na kojoj piše “U čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci” i na kojoj se nalazi ustaški grb, odlikovala je čelnika proustaškog hrvatskog pokreta Nikolu Štedula, a ratnog zločinca nadbiskupa Alojzija Stepinca naziva svecem i pravednikom koji je tobože spasavao Jevreje i druge narode – navodi Linta.

On podsjeća da Kitarovićeva nije osudila isplatu penzija ustaškim zločincima od 1993. godine i podizanje spomenika i spomen-ploča ubijenim ustašama u Sisku i na drugim mjestima.

– Nije osudila mise Anti Paveliću i ustaškim generalima i pukovnicima koje se svake godine služe u Zagrebu, skandalozni film Jakova Sedlara i štampanje i promociju knjiga više proustaških udruženja čiji je cilj da glavnu fabriku smrti na Balkanu – Jasenovac prikažu radnim logorom, a za Jasenovac traži da se sprovede forenzika i drugo – naveo je Linta.

Povodom obraćanja javnosti predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca, Kitarovićeva je juče uputila Pupovcu pismo u kojem mu je zamjerila da u javnim istupima na neprimjeren, neprihvatljiv i zlonamjeran način kritikuje Hrvatsku.

Pupovac je prethodno na konferenciji za novinare poručio da nije četnik, da nije dežurni krivac za poruke koje se razmjenjuju između Srbije i Hrvatske, te da ta stranka još nije odlučila šta joj je činiti o pitanju ostanka u vladajućoj koaliciji u Hrvatskoj.

Govoreći o zahtjevu nekih stranaka i pojedinaca da se izvini zbog svojih izjava o navodnom upoređivanju današnje Hrvatske i ustaške NDH, Pupovac je podsjetio da je on u Hrvatskoj, u kojoj živi, bio nazivan raznim imenima i da ni od koga nije tražio izvinjenje.