Hronika

VODILI PRIVATNU ISTRAGU Pretukli muškarca zbog sumnje da je povezan s PODMETANJEM EKSPLOZIVA

Ognjen Orašanin, Saša Karadžić i Stefan Delić iz Sokoca uhapšeni su zbog sumnje da su pretukli Marka Borovčanina, koji je tom prilikom zadobio teške povrede.

VODILI PRIVATNU ISTRAGU Pretukli muškarca zbog sumnje da je povezan s PODMETANJEM EKSPLOZIVA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kao motiv napada spominje se nedavni pokušaj ubistva, odnosno postavljene eksplozivne naprave ispod automobila Saše Karadžića.

U ovom napadu Borovčanin je zadobio teške povrede i upućen je na liječenje u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu.

Napad se dogodio u petak oko 19 časova, ispred apoteke na Sokocu, gdje su osumnjičeni presreli Borovčanina i brutalno ga pretukli.

Izudarali su ga po glavi i cijelom tijelu, te šutirali nogama dok je ležao na podu.

Uviđaj

Portparol Policijske uprave Istočno Sarajevo Vesna Stokanović je rekla, navodeći inicijale, da su osumnjičeni uz izvještaj predati u nadležnost Tužilaštva.

– Odmah poslije napada uhapšeni su osumnjičeni i nad njima je izvršena kriminalistička obrada. Na mjestu napada obavljen je uviđaj tokom kojeg su izuzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku – pojasnila je Stokanovićeva.

Pročitajte još

Nakon ispitivanja u Tužilaštvu, pušteni su da se u nastavku predmeta brane sa slobode.

U bolnici „Srbija“ potvrdili su nam da je Borovčanin dobio ljekarsku pomoć u ambulanti.

– Pregledom je utvrđeno da ima kontuzione povrede glave i predloženo mu je da ostane na liječenju u bolnici. Pacijent je to odbio i zatim je pušten na kućno liječenje – pojasnili su u bolnici.

Meta

Prema nezvaničnim informacija, ovaj napad se može povezati s potavljenjem eksploziva velike razorne moći pod vozilo koje je koristi Karadžić.

– Prema prvim informacijama, motiv napada je svojevrsna privatna istraga koju su Orašanin i ekipa pokrenuli nakon što je 17. oktobra ispod Karadžićevog automobila „ford galaksi“ otkrivena eksplozivna naprava, koja se nije aktivirala jer je na vrijeme uočena – pojašnjava izvor blizak istrazi.

Dodaje da je bomba bila podmetnuta ispod suvozačevog sjedišta, zbog čega u policiji sumnjaju da je na meti napadača bio Orašanin.

FOTO: RTRS/SCREENSHOT
FOTO: RTRS/SCREENSHOT

– Riječ je o veoma jakom eksplozivu i tragedija je izbjegnuta samo na sreću što je na vrijeme otkrivena. Nakon što je policija obaviještena, evakuisani su stanovnici koji žive u blizini. U cijeli slučaj uključena je i Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP RS – ističe naš sagovornik.

Vještačenje

Nakon što je deaktivirana, bomba je upućena na vještačenje.

Policija o tome vodi istragu, a cijeli slučaj je okvalifikovan kao pokušaj ubistva.

– U međuvremenu, policija je ispitala više osoba, a u toku je provjera njihovih alibija. Jedan dio će biti i poligrafski ispitan – dodao je pomenuti izvor.

Orašanin i Karadžić su već godinama poznati bezbjednosnim agencijama, te su više puta hapšeni i osuđivani.

Hapšenja

Ognjen Orašanin je u policijskim evidencijama označen kao kriminogena osoba, koja se dovodi u vezu s više krivičnih djela. Navodno je blizak zas Darkom Elezom, a 2003. godine je bio pod istragom zbog sumnje da je pucao na Ratomira – Ratu Spaića, koji je ubijen 2006. godine. U više navrata je hapšen zbog sukobljavanja s vlasnikom sokolačke picerije ”Viktorija” Zoranom Čolovićem zvanim Čavka.

U Srbiji je hapšen 2007. godine, zajedno s još nekoliko Sokočana, zbog sumnje da se mogu dovesti u vezu s učešćem u ubistvu Gorana Mijatovića Mite, vlasnika beogradskog Fudbalskog kluba Bežanija, ali su svi pušteni u nedostatku dokaza.

Telefonske bombe

Saša Karadžić, pod čije je vozilo bomba bila podmetnuta, također ima kriminalni dosje.

Sud BiH ga je 2011. osudio na godinu i šest mjeseci zatvora zbog udruživanja u grupu radi međunarodne trgovine oružjem.

Karadžić je tada priznao da je za 1.000 evra lično izradio dvije ”telefonske bombe”, sačinjene od kilogram eksploziva ”pentrit”, magneta i mobilnih telefona, koje su navodno preko Srbije trebale biti transportovane u Holandiju.