Svijet

Vođa velikog međunarodnog lanca za prevare: Amerikanka uhapšena u Beogradu osuđena na 14 godina zatvora

Američki okružni sudija Džejms Mudi osudio je Meri Ketrin Mar (42) iz ​​Majamija na 14 godina zatvora zbog pranja novca. Sud je takođe donio novčanu kaznu u iznosu od 1,5 miliona dolara, a pored toga je Mar naloženo da isplati žrtvama iznos od 14.511.754,05 dolara.

Vođa velikog međunarodnog lanca za prevare: Amerikanka uhapšena u Beogradu osuđena na 14 godina zatvora
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Mar je priznala krivicu u junu 2021. Prema sudskim dokumentima, Mar je bila vođa velikog međunarodnog lanca za prevare i pranje novca koji je djelovao izvan SAD, saopštilo je američko Ministarstvo pravde.

Ona i njeni saradnici su koristili tehnike „masovnog marketinga“ za prevaru pojedinaca koji su vjerovali da ulažu značajne količine novca u regulisane finansijske proizvode ili tržišta, posebno u akcije. U stvarnosti, investicije su bile lažne i žrtve nisu dobile ništa. Većina žrtava su u Australiji, Novom Zelandu, Ujedinjenom Kraljevstvu i zemljama Azije, prenosi Blic.

Mar je uhapšena u Beogradu 1. novembra 2018. godine na osnovu crvene Interpolove potjernice koju je izdalo Ministarstvo pravde SAD, a izručena je Tampi u aprilu 2019. godine.

Prihvati notifikacije