Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“VOĐE SAMO VERBALNO NISU ODUSTALE OD EU” Šoja o poglavljima koje BiH ne može da ispuni

Politika
Autor:

Foto: Al Jazeera Balkans/YouTube

Slobodan Šoja

Slažem se sa svima onima koji tvrde da Bosni i Hercegovini ostaje samo da sanja o Evropskoj uniji. Kao što se Evropska unija nalazi u raskoraku između nespremnosti proširenja i moralne obaveze proširenja, te u raskoraku između zemalja koje su za proširenje i koje nisu, tako se i naša zemlja nalazi u velikom raskoraku sa Evropom po mnogim pitanjima.

Rekao je ovo za Srpskainfo iskusni diplomata i nekadašnji ambasador BiH u Francuskoj, Slobodan Šoja.

– Njena je, izgleda, sudbina da ostane raspolućena između onoga što je prirodno i logično: biti sastavni dio Evropske unije, jer smo i istorijski i geografski i kulturološki sastavni i kohezioni dio Evrope, i onoga što je realno i što joj pripada po trudu i zaslugama – biti na začelju Evrope i daleko od ulaznih vrata – objasnio je on.

Šoja smatra da bi narod sigurno htio više i bolje, ali njegove vođe su na svaki drugi način osim verbalnog odavno odustale od Evropske unije.

– Mi nismo shvatili da je za ulazak u Evropsku uniju osim dobre volje potrebno i mnogo mentalnih pretpostavki, još više rada i konkretnih rezultata. Kako ćemo se hvatati u isto kolo sa onima koji su već toliko odmakli po pitanju poštovanja propisa i ljudi, dok mi ne poštujemo nikoga i ništa – upitao je on.

Naglašava da je Evropska unija ozbiljna sredina za nas i prije nego što u nju uđemo moramo se radikalno promijeniti i uozbiljiti, odnosno okončati naš višedecenijski proces narodnog zatupljivanja, varanja i bavljenja sporednim stvarima.

Kritična poglavlja

Na pitanje koji su to zahtjevi EU koje BiH teško može da ispuni, odgovorio je da ćemo se posebno namučiti tokom pregovaranja o poglavlju koje se tiče slobodnog kretanja robe, kao i poglavlja 10, koje se odnosi na informaciono društvo i medije.

– Tu je i poglavlje 11 – poljoprivreda i ruralni razvoj, 19 – socijalna politika i zapošljavanje, zatim 22 – regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, a naročito poglavlja 23 i 24 – pravosuđe i osnovna prava, pravda, sloboda i bezbjednost, kao i poglavlje 27 – životna sredina – precizirao je Šoja.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO