Svijet

VOJNI UDAR U MJANMARU Vojska preuzela vlast i proglasila vanredno stanje, Su Ći među uhapšenima

Vojska Mjanmara proglasila je rano jutros vanredno stanje, preuzela vlast u državi i potvrdila da je sprovela hapšenja visokih vladinih funkcionera kao odgovor na prevaru za koju tvrde da je sprovedena tokom prošlogodišnjih opštih izbora.

VOJNI UDAR U MJANMARU Vojska preuzela vlast i proglasila vanredno stanje, Su Ći među uhapšenima
FOTO: CNA/YOUTUBE

U obraćanju emitovanom na vojnoj televiziji navodi se da je vlast predata vrhovnom komandantu oružanih snaga, generalu Min Aung Hlaing.

Vojska je potvrdila da su uhapšeni visoki funkcioneri Nacionalne lige za demokratiju (NLD), među njima i Aung San Su Ći, dobitnica Nobelove nagrade za mir i liderke stranke koja je ubjedljivo pobijedila na novembarskim izborima, i da se vanredno stanje proglašava za narednih godinu dana.

Portparol vladajuće partije Mio Niunt rekao je Rojtersu u telefonskom razgovoru da su lider partije i državni savjetnik Su Ći, predskednik države Vin Mint i druge vođe NLD “„odvedene” u ranim jutarnjim satima.

– Želim da kažem našim ljudima da ne reaguju ishitreno i da apelujem da se drže zakona- rekao je portparol i dodao da očekuje da će i on biti uhapšen.

Prihvati notifikacije