Sudbine

VOLJELI JE TITO I KASTRO Svijet je bio pod nogama ove Koštane, a nakon njene smrti UŽASNA SRAMOTA

Bila je čuvena po svojoj ljepoti i glasu, a danas se navršava tačno pet godina od smrti legendarne Usnije Redžepove.

VOLJELI JE TITO I KASTRO Svijet je bio pod nogama ove Koštane, a nakon njene smrti UŽASNA SRAMOTA
FOTO: D ZIVANCEVIC/RAS SRBIJA

Pjevačku karijeru je započela polovinom šezdesetih godina dvadesetog vijeka. Od tada je objavila devet albuma i 15 singlova i EP-ova. Na njenom repertoaru uglavnom su se nalazile makedonske narodne pesme, te numere sa juga Srbije. Osim toga, pjevala je na romskom i turskom jeziku.

Veliku popularnost joj je donijela uloga Koštane, predstava je na repertoaru Narodnog pozorišta u Beogradu bila punih 25 godina, a Usnija je Koštanu odigrala više od 150 puta.

Kako se tada pričalo i pisalo, Josip Broz Tito bio je očaran ljepotom Usnije Redžepove, a ona ga je upoznala kada je pozvana da zabavlja lovce na njegovom imanju u Karađorđevu. Poslije nastupa joj je prišao Titov ađutant i rekao joj da predsjednik želi da je upozna.

Usnija je oduševila i meksičkog ambasadora koji joj je rekao da bi želio da ima neku njenu ploču. Čak je i Fidel Kastro kubanski predsjednik bio oduševljen njenom ljepotom.

Godine 2015. Usnija Redžepova je preminula u 69. godini nakon borbe sa kancerom, a ova vijest je rastužila cijeli region. Nakon toga medije su preplavile informacije o sramoti koja je uslijedila.

Naime, na jednom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk osvanuo je oglas u kome se prodaju antikviteti Usnije Redžepove, kao i njen klavir, koji je krasio luksuznu kuću na Dušanovcu. Ono što je najbizarnije jeste činjenica da na istom oglasu stoji i krevet pokojne pjevačice, u kojem je provela posljednje trenutke života, piše Blic.

Usnijin prijatelj je bio šokiran ovim nasvakidašnjim potezom.

– Šele i Usnija su stvorili baš dosta. Često su mijenjali stanove i kuće. Jedno vrijeme su imali salonac u centru Beograda, a onda dvorac u Moštanici. Posljednji stan bio je na Dušanovcu. Kuća je prepuna mnogih vrijednosti. Usnija je donosila antikvitete sa svih strana svijeta. Obišla je svijet sa svojom pjesmom, a uvijek je nešto donijela. Nisu to bili bilo kakvi suveniri, već zaista skupe stvari. Klavir i svi suveniri koje je Usnija obožavala, kao i krevet na kome je spavala, bolovala i provela posljednje trenutke u životu sada su na prodaju. Umjela je na klaviru da zasvira za prijatelje i zapjeva kada su bila neka okupljanja, za njega je bila baš vezana. To je užasna sramota. Umjesto da Usnijine stvari odu u neki muzej, kao eksponati, u sjećanje na jednu od najvećih zvijezda svih vremena, one se prodaju na oglasima. To su vjerovatno stavili da prodaju njen brat i snaja jer je ona samo njih imala – rekao je Usnijin prijatelj tada za Srpski telegraf.

Prihvati notifikacije