Društvo

VOZOVI OPET U MODI Mogu li Željeznice RS profitirati u energetskoj krizi

Idealna je prilika da željeznički saobraćaj doživi procvat zbog poskupljenja nafte i prevoza u drumskom saobraćaju. Da li su naše Željeznice spremne za to?

VOZOVI OPET U MODI Mogu li Željeznice RS profitirati u energetskoj krizi
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

U javnom preduzeću „Željeznice RS“ kažu da je primjetan blagi rast putnika i potvrđuju da su u toku pregovori oko ponovnog uvođenja putničke linije Sarajevo Zagreb preko Banjaluke, koja je ukinuta krajem 2016. godine.

Primjera radi, autobuska karta od Banjaluke do Doboja košta oko 20 KM u jednom pravcu, a povratna oko 30 KM i nekoliko puta je poskupjela u toku godine. S druge strane, vozna karta na ovoj liniji je ostala nepromijenjena i košta 8,60 KM. Povratna je jeftinija nego u jednom pravcu autobusom i košta 13,60 KM.

putnik u vozu
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

– Primjetili smo blagi rast putnika i to pripisujemo poskupljenju prevoza u drumskom saobraćaju. Poskupjelo je gorivo, a ako se ide auto-putem, tu su i putarine – kaže za Srpskainfo Mladen Kuravica, zamjenik izvršnog direktora poslova operacija u ŽRS.

Presjedanje za Ljubljanu

On kaže da je 10. oktobra planiran sastanak predstavnika ŽRS, Hrvatskih željeznica i Željeznica Federacije BiH oko dogovora u vezi s uspostavljanjem putničke linije Sarajevo – Banjaluka – Zagreb.

– Treba da definišemo uslove. Nama je putnički saobraćaj skup, ali je isplativ putnicima, a veoma prihvatljiv sa ekološkog aspekta – objašnjava Kuravica.

Kako kaže, „Željeznice Republike Srpske“ su zainteresovana strana za ponovno uspostavljanje ove međunarodne linije u putničkom saobraćaju. Cilj ŽRS je da se ova linija uspostavi tako da putnici imaju vremena u Zagrebu da dalje presjedaju na brzi voz za Ljubljanu i dalje za Austriju. Takođe, cilj je da se identična situacija uspostavi i u suprotnom pravcu, iz Austrije nazad za Sarajevo, preko Zagreba i Banjaluke.

– To bi nam sigurno donijelo znatno povećanje broja putnika – objašnjava Kuravica.

Navodi da je za potrebe „Željeznica RS“ jedna kineska kompanija uradila elaborat koji se odnosi na putnički saobraćaj i koji je prezentovan u Ministarstvu saobraćaja i veza RS.

– Nama je potrebna nabavka garnitura u putničkom saobraćaju, jer je naša vuča zastarjela – ističe Kuravica.

Jeftin prevoz

Slavko Gligorić, bivši direktor „Željeznica RS“ i dugogodišnji radnik u ovom preduzeću, za Srpskainfo ocjenjuje da će sigurno broj putnika u željezničkom saobraćaju svugdje rasti, jer je to najjeftiniji oblik prevoza, a pogotovo u uslovima velike inflacije.

FOTO SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Mislim da nismo spremni da novonastalu situaciju iskoristimo najbolje za naš željeznički saobraćaj. Ograničeni smo s kapacitetima, lokomotive i vagoni su stari oko 50 godina. Da smo ulagali više, sada bismo imali mogućnost da udvostručimo, pa čak i utrostručimo prevoz – smatra Gligorić.

Kaže da su auto-putevi znatno smanjili putnički i teretni saobraćaj, ali da aktuelna kriza ponovo aktuelizuje željeznički saobraćaj. Upravo je tržište, po njegovim riječima, samo iniciralo potrebu ponovnog uvođenja međunarodne linije Sarajevo – Banjaluka – Zagreb.

Pročitajte još

– Tom linijom se putovalo previše, oko osam sati. Trebalo je to unaprijediti, ali je restruktuiranje ŽRS usporilo razvoj i ulaganje – dodaje Gligorić.

Ako bude postignut dogovor, međunarodna linija vozom od Sarajeva do Zagreba ponovo će biti pokrenuta od 11. decembra ove godine. Ova linija bi bila svakodnevna.

Infrastruktura

U “Željeznicama RS” ranije su rekli da je, kada je u pitanju putnički, ali i teretni saobraćaj, neophodna obnova infrastrukture, podizanje kvaliteta željezničkih usluga kroz skraćenje vremena putovanja, kao i nabavka novih voznih sredstava koja bi mogla da apsorbuju obnovljenu infrastrukturu u budućem periodu.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Svi ovi procesi podrazumijevaju komercijalni pristup u okviru finansiranja međunarodnih linija, a to znači izradu preciznih analiza na kojima se takođe radi, o ekonomskoj opravdanosti i isplativosti, kao i broju putnika koji bi koristili usluge željezničkih operatera iz oba entiteta. Željeznička infrastruktura, mehanizacija za njeno održavanje, vozna sredstva za teretni i putnički saobraćaj, te radionice za održavanje voznih sredstava, uslovljavaju i sam način obezbjeđivanja adekvatnih modela finansiranja, koji će i odrediti dinamiku modernizacije željezničkog sektora u BiH i okruženju – kažu iz “Željeznica RS”.

U toku su intenzivne aktivnosti na pripremi početka obnove pruge od Brezičana do Ljubije, kako bi se nakon više od dvije decenije obnovljenom prugom ponovo oživjeli rudarenje i eksploatacija željezne rude na području Ljubije, što podrazumijeva i nove prevoze robe.

RUDA U SLOVENIJU

“Željeznice Republike Srpske” su prošli petak iz Prijedora otpremile prve količine od 950 tona uglja na relaciji Dobrljin – Velenje – Pesje u Sloveniji, od ukupno ugovorenih 100.000 tona do kraja ove godine. Ugalj će biti prevožen u saradnji sa još dva nacionalna operatera, kompanijom za javni prevoz tereta u domaćem i međunarodnom željezničkom i kombinovanom prometu “HŽ kargo” iz Hrvatske i “Slovenskim železnicama – Tovorni promet” iz Slovenije.

Vršilac dužnosti generalnog direktora “Željeznica Republike Srpske” Željko Radić naveo je da će do kraja ove godine prevoz uglja iz Republike Srpske za Sloveniju otpremati jedan voz “Željeznica Srpske”.

– Planom je definisano da nove količine uglja za Sloveniju u narednoj 2023. godini, ukupno 400.000 tona, budu distribuisane kvartalno, od po 100.000 tona prevezenih po kvartalu – rekao je Radić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije