Kolumne

Vratiće se rode?

Ostvariti se u ulozi roditelja danas malo kome dolazi lako i bez problema. Jednima nedostaje posao i materijalna sigurnost, drugima je sve teže da nađu partnera sa kojim bi mogli da stvaraju potomstvo, trećima nedostaje uslovan stan za odgovorno podizanje djece i tako redom. Ali najteže je, vjerovatno, onima koji odluče da budu roditelji i onda se suoče sa problemima neplodnosti i borbom za potomstvo.

Vratiće se rode?
FOTO: SRPSKAINFO/RAS SRBIJA

Takvih je, procjenjuje se, čak 20 odsto reproduktivno sposobnih u Srpskoj, što su podaci koji zabrinjavaju i stručnjake. To što je situacija u našem okruženju, pa i nekim evropskim zemljama, vrlo slična, slaba je utjeha. Prije svega zbog svih reperkusija koje to sa sobom nosi.

Naš reproduktivni potencijal se, kažu, polako ali sigurno srozava, zbog čega nam ni u budućnosti ne gine status stare nacije, koji već imamo. I po zvaničnim podacima, već 16 godina nismo zabilježili pozitivan prirodni priraštaj, a postoje opštine, upozoravaju stručnjaci, u kojima se već neko vrijeme djeca i ne rađaju.

Prazne đačke klupe, te amfiteatri fakulteta samo su neke od posljedica toga, sa kojima se već suočavamo, a demografskog oporavka nema na vidiku.

Jedna dobra strana u ovoj teškoj priči je to što država već dugo pruža podršku parovima da dobiju dijete, pa od skoro finansira i treći pokušaj vantjelesne oplodnje. Ono što zabrinjava je, međutim, to što će, po svemu sudeći, tu podršku svake godine koristiti više parova.