Društvo

Vremenski uslovi su im problem, ali se ne paze: Agrarnu proizvodnju osigurava manje od jedan odsto poljoprivrednika u Semberiji

Iako rod iz godine u godinu odnose mraz, grad, poplave i suša, još su malobrojni oni poljoprivrednici koji svoje površine osiguravaju.

čovjek vozi traktor
FOTO: INFOBIJELJINA

Od grada i požara, proizvodnju osigurava manje od jedan odsto registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u Srpskoj, dok se za dodatni vid osiguranja od poplava i gubitka ploda, koji je i nešto skuplji, odlučuje tek neznatan broj poljoprivrednika.

Resorno ministarstvo prethodnih godina subvencionisalo je sa 50 odsto cijene osiguranja za usjeve, stoku i stočarske objekte. U prošloj godini zahtjev za premije za osiguranje podnio je 231 poljoprivrednik, kojima će biti isplaćeno 620.000 maraka. Ove godine sredstva za osiguranje značajno su povećana i iznosiće oko 1,5 milion maraka. Semberski poljoprivrednici mogu da računaju i na subvenciju za osiguranje usjeva od 20 odsto i od Agrarnog fonda Grada Bijeljina.

Slobodan Petrić iz Magnojevića pšenicu sije na šest hektara. Tu kulturu svake godine osigura jer ne želi da strahuje za prinose i kvalitet roda.

Pročitajte još

– Zbog klimatskih promjena, čestih suša ali i poplava, posljednjih decenija trpimo štete. Svjesni smo da država to ne može sve da nadoknadi pa nam je ova subvencija dragocjena. Ranijih godina je bilo oko 70 KM po hektaru a za ovu godinu nisam provjeravao. Osiguraću pšenicu bez obzira koliko da bude koštalo – kaže domaćin za portal InfoBijeljina.

U resornom ministarstvu ističu da se osiguravaju uglavnom, proizvodnja duvana, plastenička, voćarska i proizvodnja mlijeka, jer je stočarima to preduslov za dobijanje kreditnih sredstava. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić apelovao je više puta na poljoprivrednike da osiguraju imovinu i usjeve.

– Izvdojićemo najmanje 50 odsto sredstava a možda i 60 odsto i više. Utrostručili smo ovaj grant da bismo imali sigurnost u proizvodnji. Ove godine smo povećali agrarni budžet i on iznosi 180 miliona maraka  – naglasio je ministar Minić.

Osigurati se, ili pogledati u nebo i prepustiti se na milost i nemilost prirodi, ipak je odluka koju moraju donijeti sami poljoprivrednici.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije