Gradovi

Vrijedan jubilej trebinjskog školstva: Prije 100 godina zazvonilo prvo gimnazijsko zvono

Gimnazija “Jovan Dučić” proslavila je stotinu godina rada; ova obrazovna ustanova mijenjala je adrese i imena, ali nikada nije izgubila vjeru u znanje kao najjače oružje.

Vrijedan jubilej trebinjskog školstva: Prije 100 godina zazvonilo prvo gimnazijsko zvono
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Svetozar Ivanković, učenik i prvi mladi profesor nekadašnje gimnazije, priznaje da se osjeća radosno i uzbuđeno na veliki jubilej gimnazije.

– Skoro smo vršnjaci gimanzija i ja, jer imam 92 godine. Vrijeme u kome je Gimnazija osnovana je kada je Trebinje bilo bez puteva i veze sa kulturnim centrima. Srećan sam što sam bio učenik te škole s izvanrednim profesorima. Svi koji su završili trebinjsku Gimnaziju lako su završavali i fakulete – istakao je on.

Mladima je poručio da će se znanje kad-tad isplatiti.

Svečana akademija

Mišo Pešić, direktor Gimnazije “Jovan Dučić”, rekao je na svečanoj akademiji „Prvih sto godina“ da je u čestoj materijalnoj oskudici i veoma promjenljivim istorijskim okolnostima upravo trebinjska Gimnazija u cijeloj istočnoj Hercegovini bila duhovni pokretač svima koji su izabrali obrazovanje kao put prema boljem životu.

Dodaje da je i sada, u vremenu munjevitih promjena, ova škola otvorena prema potrebama savremenog obrazovnog sistema, spremna da se uključi i istraje u modernizaciji i izazovima novog doba.

FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Gradonačelnik Mirko Ćurić je naveo da Trebinje i njegova gimnazija stotinu godina koračaju zajedno, oslonjeni jedno na drugo, zahvalni jedno drugom, otporni na sve udare, izazove i ponosni na pređeni put.

On se zahvalio generacijama koji su u najtežim momentima ostali istrajni i odlučni da po svaku cijenu grade bolje sutra za nove mlade generacije.

Stručnjaci

Ćurić je izrazio uvjerenje da će izgradnja nove zgrade ove obrazovne ustanove, koja je zadužbina Rodoljuba Draškovića, označiti početak novog procesa i biti primjer kako i nevelike lokalne zajednice mogu imati prestižne obrazovne institucije.

Ministarka prosvjete i kulture u Vladi RS, Natalija Trivić, na svečanoj akademiji povodom vijeka trebinjske Gimnazije rekla je da su gimnazije rasadnici najistaknutijih stručnjaka u svim oblastima.

Trivićeva je istakla da je Ministarstvo prosvjete i kulture RS opredijeljeno za stvaranje boljih uslova u svim školama i poboljšanje položaja prosvjetnih radnika.

– Obrazovanje je ključno za razvoj društva, zbog čega je od posebne važnosti unapređenje obrazovnog sistema RS – navela je Trivićeva.

Čestitku povodom velikog jubileja ove trebinjske srednjoškolske ustanove uputio je i srpski član Predjedništva BiH Milorad Dodik, ocijenivši da je Gimnazija „Jovan Dučić“ ne samo bogatstvo tog grada, nego dragulj u riznici znanja cijele RS.

Trebinjska Niža realna gimnazija osnovana je 11. oktobra 1921. godine i počela je raditi u zgradi ugašene Trgovačke škole. Već 30 godina ova vaspitno-obrazovna ustanova nosi ime Gimnazija „Jovan Dučić“, po velikom srpskom pjesniku. Ovu školu pohađali su brojni poznati Hercegovci, akademici, privrednici, političari.

Izložba

Na stoti rođendan Gimnazije „Jovan Dučić“ u Muzeju Hercegovine otvorena je izložba najboljih literarnih i likovnih radova gimnazijalaca na temu „Vijek gimnazije“ u Trebinju. Najbolji litererni rad napisala je učenica Mia Mijanović, dok su najbolji likovni rad uradili Anastasija Tomić i Stanko Milović.

Nedavno je u saradnji s Poštama RS promovisana i poštanska markica povodom stotinu godina trebinjske gimnazije.

Prihvati notifikacije