Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

VRIJEDNA KOLEKCIJA Svih 25 dnevnika princeze Ksenije u vlasništvu Crne Gore

Kultura
Autor:

Foto: M. Mitrović/RAS Srbija

Svih 25 autentičnih zapisa iz zbirke dnevnika crnogorske princeze Ksenije Petrović od danas su u vlasništvu Crne Gore, nakon što je danas preuzeto posljednjih šest svezaka.

Fragmente zbirke danas je crnogorskom ministru kulture Aleksandru Bogdanoviću predao David Margason, izvršni direktor kompanije “Adrijatik marinas”, u čijem vlasništvu je od 2011. godine bilo šest dnevnika.

Preostalih 19 dnevnika Ministarstvu kulture je 2011. godine predao ruski princ Nikolaj Romanov, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Bogdanović je zahvalio kompaniji “Adrijatik marinas” i istakao da je Crna Gora od danas bogatija za nova saznanja, zapisana rukom crnogorske princeze, čiji dnevnici daju mogućnost rasvjetljavanja nekih događaja i iskustava porodice Petrović.

– Zahvaljujući ovoj donaciji, Crna Gora će iz ugla crnogorske princeze saznati o turbulentnom vremenu vlastite istorije od 1905. do 1928. godine, od kada datiraju ovi jedinstveni rukopisi. Vrijednost ove zbirke je od izuzetnog kulturno-istorijskog značaja za Crnu Goru – naglasio je Bogdanović.

Margason je naveo da je kompanija “Adrijatik marinas” prepoznala istorijski značaj dnevnika, pa ih je, stoga, ustupila Ministarstvu.

Kompletiranjem zbirke, koja će biti čuvana predstavljena u Muzeju kralja Nikole, Crna Gora dobila je dnevnike princeze Ksenije iz perioda od 1911. do 1916. godine.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO