Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

VRIJEDNI VOLONTERI IZ KOZARSKE DUBICE Ogrijevno drvo za siromašne i bolesne, paketići za djecu

Regioni
Autor:

Foto: privatna arhiva/RAS Srbija

Članovi Udruženja mladih volontera „Fokus“ iz Kozarske Dubice obezbijedili su 40 kubika ogrijevnog drveta za 10 socijalno ugroženih porodica. Osim toga, oni pomažu siromašnoj djeci.

Tokom nešto više od mjesec dana dubički volonteri su uspjeli, zahvaljujući donatorima, kako je kazao za Srpskainfo Nedim Krivdić, predsjednik Udruženja „Fokus“, obezbijediti 1.600 KM za ogrijevno drvo.

– Porodice smo odredili zajedno sa Centrom za socijalni rad, isporučili drvo i organizovali rezanje, cijepanje i unošenje u šupe i drvarnice. Naši volonteri su nekoliko dana radili kako bi prije snijega i niskih temperatura u potpunosti okončali akciju “Ogrijev” – rekao je Krivdić.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

On naglašava da su i ovu akciju proveli u saradnji s više donatora, “koji razumiju tuđu muku i bez kojih ni jedna humanitarna akcija ne bi uspjela”.

Prilikom nabavke drveta najviše su pomogli Adem Ogorinac, Adisa Mujezinović, Arijana Metić Ćehajić, Duško Čolić, Duško Mirić, Kristijan i Ivana Uzelac, Manuela Hajdinac, Medina Čustić, Mensura Demirović, Meša Hašić, Milka Stanić, Savan Petković, Nermin i Amela Mujačić, Safet Begić, kafić “Monca”, preduzeće “Kamaks”…

U Udruženju “Fokus” hvale i volontere koji su vrijedno radili kako bi akcija “Ogrijev” bila uspješno i na vrijeme završena. Među njima su Amir Bilajac, Arnes Mušić, Duško Hrnjak i Mirko Kopčok.

– Pokazali smo jedinstvo, odlučnost i želju da pomognemo našim sugrađanima da zimu ne dočekaju u hladnim kućama – istakao je Nedim Krivdić (26), koji sa vršnjacima vrijedno radi u korist starih, bolesnih, napuštenih i zaboravljenih sugrađana.

Foto: privatna arhiva

Udruženje “Fokus” formirano je početkom 2017, te kroz više projekata u potpunosti ispunilo planirane zadatke, o čemu se već čulo na daleko.

– U projektu “Dobra djela” podijelili smo 15.000 toplih obroka na kućne adrese za naša 43 socijalno ugrožena korisnika. To su stare, iznemogle osobe, koje pretežno žive same. Projekat “Užine”, koji provodimo u saradnji sa Udruženjem “Pomozi.ba” iz Sarajeva, takođe je efikasan. Tokom školske godine podijelili smo 16.000 užina za 84 đaka iz siromašnih porodica – kažu članovi Udruženja “Fokus” navodeći i druge poslove na kojima su ove godine angažovani.

Oni su, pored ostalog, proveli akciju “Prvi školski dan” obezbijedivši školski pribor i torbe za 149 učenika prvog razreda. Osim toga, do kraja godine planiraju podijeliti pakete hrane za 50 domaćinstava.

Foto: privatna arhiva

– Lijepo je odvojiti dva ili tri sata u toku dana i uraditi nešto dobro za zajednicu. Neki se ne usuđuju, jer ih je strah šta će drugi reći, kako će reagovati njihova sredina, ali smatram da ne treba to uzimati u obzir nego treba pomagati ljudima – ističe Nedim Krivdić.

Naglašava da je ovo za dubičke volontere bila uspješna godina.

– Uredili smo unutrašnjost i okoliš kuća i okućnica naših korisnika. Našim sugrađanima omogućili smo da višak gardarobe ne bacaju već da je spakuju i predaju nama. Poslije razvrstavanja garderobe, u saradnji sa Centrom za socijalni rad prosleđujemo osobama kojima je neophodna – rekao je Nedim Krivdić, neumorni i veoma ambiciozni volonter koji, zajedno s grupom kolega i prijatelja, uporno u svojoj sredini ukazuje na vrijednosti koje treba njegovati.

Radost za mališane

Udruženje mladih “Fokus” provodi akciju “Novogodišnji paketići”. Prikupljeni prilozi primarno su namijenjeni mališanima u seoskim sredinama. Osim starih osoba, najviše akcija ovog udruženja je u korist djece.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO