Biznis

Vrijednost blago pala: Dolar oslabio nakon tri nedjelje rasta

Na svjetskim deviznim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta prošle je nedjelje blago pala, nakon tri nedjelje rasta, što je posljedica rastućih očekivanja da Fed u junu neće podići kamatne stope za novih 0,25 postotnih bodova.

Čovjek broji dolare
FOTO: SEDAT SUNA/EPA

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošle nedjelje 0,12 posto, na 104,04 bodova.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti ojačao 0,2 posto, pa je cijena evra skliznula na 1,0705 dolara. Istodobno, kurs dolara prema japanskoj valuti spustio se 0,47 posto, na 129,94 jena.

Samo u četvrtak dolarov indeks oslabio je 0,62 odsto, što je bio njegov najveći dnevni pad u zadnjih otprilike mjesec dana jer su neki Fedovi zvaničnici signalizirali da će centralna banka zastati sa zaoštravanjem monetarne politike ovoga mjeseca.

Naime, guverner podružnice Feda Philadelphije Patrick Harker izjavio je u četvrtak kako je “vrijeme da se barem na jednom zasjedanju stisne stop kako bi se vidjelo kamo sve to ide”, referirajući se na sljedeće zasjedanje Feda od 13 do 14. juna, prenosi Blic.

Dan ranije, guverner Feda Philip Jefferson rekao je da bi pauziranje u ciklusu povećanja kamatnih stopa “omogućilo odboru da vidi više podataka prije donošenja odluka o opsegu dodatnog jačanja politike”.

U prilog pauziranju idu i najnoviji podaci s američkog tržišta rada, koji upućuju na moguće meko prizemljenje najveće svjetske ekonomije. Naime, u maju je u SAD bilo otvoreno 339 hiljada novih radnih mjesta, znatno više od 190 hiljada koliko se očekivalo te više od aprilskih 253 hiljade.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije