Hronika

Vrijednost skoro 300.000 KM: Oduzeti optički nišani, mobilni telefoni i aparati za mjerenje pritiska

Ovlaštena službena lica Uprave za indirektno oporezivanje, na području RC Tuzla oduzela su veću količinu razne robe (optički nišani, aparati za mjerenje pritiska, mobilni telefoni), čija se ukupna tržišna vrijednost procjenjuje na iznos od cca 298.500 KM.

policijski automobil
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ovlaštena službena lica Uprave za indirektno oporezivanje iz Grupe za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja, Odsjek za provedbu propisa RC Tuzla, u saradnji sa službenicima Grupe za reviziju i kontrolu, Odsjeka za poreze RC Tuzla i službenicima Grupe za obavještavanje, obavili su istovremenu provjeru i kontrolu prometa i porijekla roba na osnovu raspoloživih informacija o neregularnostima u poslovanju pravne osobe sa područja RC Tuzla.

Roba stranog porijekla

Prilikom provjera pronađena je veća količina robe stranog porijekla (optički nišani, aparati za mjerenje pritiska, slušni aparati) za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija te je ista oduzeta.

Takođe, ovlaštena službene osobe Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, Odsjek za provođenje propisa RC Tuzla, na osnovu operativno taktičkog rada proveli su potrebne radnje i aktivnosti na suzbijanju nezakonitosti iz nadležnosti UINO te obavili oduzimanje predmeta od pravne sa područja RC Tuzla.

Pročitajte još

I u ovom slučaju se radilo o većoj količini robe stranog porijekla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija (mobilni telefoni Ajfon 14, Ajfon 13, Samsung).

Ukupna vrijednost

Ukupna vrijednost oduzete robe u operativnim aktivnostima Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, Odsjeka za provedbu propisa RC Tuzla iznosi cca 298.500 KM, dok su za utvrđene nezakonitosti iz Zakona o carinskim prekršajima BiH, pravnim i odgovornim osobama izdati prekršajni nalozi i izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 21.000 KM.

U toku preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema, donirana od strane Američke ambasade putem programa EXBS i UNODC, prenosi Avaz.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu