Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“VRIJEME DA SE UGASI OHR” Čubrilović i Matvijenkova saglasni da je vrijeme da ode strani protektor iz BiH

Politika
Autor:

Foto: Srna

Rusija smatra da je vrijeme da ode strani protektor i BiH konačno bude prepuštena na upravljanje svojim demokratski izabranim liderima, istaknuto je danas na sastanku u Moskvi predsjednika Savjeta Federacije Rusije Valentine Matvijenko i predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića.

Na sastanku je istaknuto da Rusija poštuje Dejtonski sporazum i da smatra da je “vrijeme da se ugasi OHR”, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

Čubrilović je rekao da Republika Srpska ostaje čvrsto opredijeljena za poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i da će dosljedno zastupati Rezoluciju Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti BiH.

Sagovornici su razgovarali o pitanjima međuparlamentarne saradnje i perspektivama razvoja bilateralnih odnosa.

Čubrilović je govorio o razvoju bilateralne saradnje, trgovinskih i ekonomskih veza Republike Srpske, BiH i Ruske Federacije.

Na sastanku je bilo riječi i o kulturnoj saradnji, te povećanju broja studenata iz Republike Srpske na univerzitetima u Moskvi, kao i učenju ruskog jezika u školama u Srpskoj.

Predsjednik Narodne skupštine pozvao je Matvijenkovu i delegaciju Savjeta Federacije da posjete Republiku Srpsku.

Matvijenkova je rekla da Rusija pažljivo prati događaje koji se odvijaju u Republici Srpskoj i da je veoma zainteresovana za dalju saradnju, uključujući i onu na parlamentarnom nivou.

– Cijenimo prijateljske i konstruktivne odnose uspostavljene između naših naroda – rekla je ona.

Razgovoru su prisustvovali zamjenik predsjedavajućeg Savjeta Federacije Ilijas Umahanov, prvi zamjenik predsjedavajućeg Odbora Savjeta Federacije za međunarodne poslove Vladimir DŽabarov, član Odbora Savjeta za nauku, obrazovanje i kulturu Aleksej Kondratijev.

Čubrilović u posjeti Ruskoj Federaciji boravi na poziv predsjednice gornjeg doma Ruskog parlamenta Valentine Matvijenko.

U nastavaku posjete Rusiji, Čubrilović bi sutra trebalo da se sastane sa poslanikom ruske Dume Jevgenijem Primakovim, koji je i predsjednik organizacije Ruska humanitarna misija i predsjednikom Komiteta za međunarodne poslove Savjeta Ruske Federacije Konstantinom Kosačevim.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO