Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

VRTOGLAV SKOK CIJENA Poslije Berlina još jedna evropska prestonica ZAMRZAVA KIRIJE

Biznis
Autor:

Foto: Pixabay/Promo

Gradske vlasti Pariza uvele su kontrolu cijena iznajmljivanja stambenih nekretnina kako bi zaustavile snažan rast troškova života u francuskoj prestonici.

Prije Pariza, gradske vlasti Berlina su početkom juna donijele odluku da zamrznu stanarine na pet godina, počev od 2020. godine.

Cijene nekretnina skočile su u Parizu, po uzoru na zamajac i u drugim velikim evropskim gradovima usljed rekordno niskih kamatnih stopa, dinamičnog privrednog rasta i uticaja veb stranice “Airbnb” za iznajmljivanje nekretnina za odmor, objašnjavaju stručnjaci, a prenosi portal Lokal Frans.

Nakon što je prethodni pokušaj ograničenja cijena stanarina u Parizu između 2015. i 2017. godine odbačen na sudu iz tehničkih razloga, pariski gradonačelnik osmislio je novi mehanizam za pomoć porodicama srednje klase.

Referentna stanarina biće određena za svako područje Pariza zasebno, a stanovi neće moći da se iznajmljuju po cijeni koja bi bila viša za 20 odsto od referentne, objasnio je Ian Brosa, zamjenik gradonačelnika Pariza zadužen za stambenu politiku.

Procjenjuje se da su cijene zakupa u Parizu u posljednjih 15 godina porasle više od 50 odsto.

Veliki gradovi širom Evrope i SAD uveli su niz mjera kako bi zauzdali rast cijena stambenih nekretnina, zbog kojeg sve više porodica iz niže i srednje klase napušta gradska jezgra.

Pojedini gradovi pokušavaju da strože regulišu poslovanje “Airbnb”, limitiranjem broja dana na koliko se stanovi mogu iznajmiti, a neki – poput Berlina i Njujorka – uvode ili proširuju kontrolu cijena stanarina.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO