Svijet

VRUĆINA NE DA DISATI Zapadna Evropa se priprema za novi toplotni talas, REKORDI VEĆ OBORENI

Dok francuski grad Bordo obara temperaturne rekorde, a Zapadna Evropa se priprema za drugi toplotni talas ovog ljeta, Srbija i Balkan su pošteđeni jakih vrućina.

VRUĆINA NE DA DISATI Zapadna Evropa se priprema za novi toplotni talas, REKORDI VEĆ OBORENI
FOTO: SHUTTERSTOCK, SNEŽANA KRSTIĆ, UROŠ ARSIĆ/RAS SRBIJA

U utorak je u Bordou zabilježena temperatura od 41,2 stepena i tako u ovom gradu oboren rekord iz 2003. godine kada je živa u toplomjeru bila na 40,7 stepeni, prenosi BBC.

Meteorolozi predviđaju rekordne temperature u Evropi cijele nedjelje, a najtoplije će biti u Belgiji, Njemačkoj i Holandiji. U belgijskom gradu Klajne Brogel, u provinciji Limburg, izmjereno je 39,9 stepeni celzijusa, što je najviša temperatura izmjerena u tom gradu od 1833. godine.

U južnom holandskom gradu Ajndhovenu izmjereno je 39,3 stepeni, čime je oboren 75-godišnji nacionalni rekord u najvišoj izmjerenoj temperaturi. Francuske vlasti navode da je od posljedica posljednjeg toplotnog talasa preminulo pet osoba.

Prema prognozama, u Parizu se sutra očekuje oko 42 stepena, dok je najviša temperatura u francuskoj prestonici izmerena leta 1947. godine kada je živa u termometru dostigla 40,4 stepeni celzijusa.

BBC navodi da je Pariz zadesila najveća suša za posljednjih 150 godina. U dijelovima Francuske proglašen je narandžasti meteoalarm drugi najviši nivo upozorenja.

Foto: Neil Hall/EPA
Foto: Neil Hall/EPA

U Luksemburgu, gdje bi sutra temperature mogle da dosegnu 40 stepeni, crveni meteo alarm proglašen za jug zemlje i za prestonicu. Temperature će širom Evrope biti iznad 40 stepeni. Belgija je izdala crveni meteoalarm koji važi na teritoriji cijele zemlje.

Crveni meteoalarm je na snazi i u Španiji, ali samo u regionu Saragose koji je prošlog mjeseca imao velike probleme zbog požara, dok stručnjaci navode da postoji velika opasnost od požara u Španiji i Portugalu. Holandska vlada je aktivirala “nacionalni plan za borbu protiv toplote”.

Očekuje se da temperatura u Velikoj Britaniji bude iznad 35 stepeni – što bi takođe moglo da obori neke rekorde. Temperaturni rekordi u junu oboreni su i u Češkoj, Slovačkoj, Austriji, Andori, Luksemburgu, Poljskoj i Nemačkoj.

Prema podacima s kraja 19. veka, prosečna temperatura na globanom nivou porasla je za jedan stepen celzijusa posle dolaska industrijalizacije.

Klimatološki institut u njemačkom Potsdamu navodi da je svih pet najtoplijih ljeta od 1500. godine zabilježeno u 21. vijeku. Kako navodi BBC, za to vrijeme Srbija i Balkan bez problema prolaze kroz prilično blago ljeto.

– Tako djeluje zato što nismo imali ekstremno visoke temperature, one iznad 40 stepeni, kakvih obično bude u ovo doba godine”, kaže za BBC Slobodan Sovilj, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Sovilj kaže da je početkom jula na istoku i jugu Srbije temperatura bila nešto iznad 35 stepeni, ali se od tada uglavnom zadržava ispod tog podioka. Kako navodi BBC, uprkos tome što pojedini mediji najavljuju žestok toplotni talas, Sovilj kaže da nema razloga za brigu.

– U narednih petnaestak dana neće biti velikih vrućina u Srbiji i na Balkanu, maksimalna temperatura će biti između 30 i 35 stepeni. Avgust će biti topliji od prosjeka za dva stepena i ne bi trebalo da bude problema, ali toplotni talasi se ne mogu isključiti – kaže on.