Kolumne

VSTS obmanjuje javnost

Prošli komentar se nije ni „ohladio“, a reformisano pravosuđe traži novi.

VSTS obmanjuje javnost
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Podsjećanja radi, VSTS je nakon događaja u Trebinju, u kojem je narodni poslanik Nebojša Vukanović razbudio pod platanima usnule predsjednike osnovnog i okružnog suda, istakao kako se radilo o „neprimjerenoj komunikaciji sa sudijama“.

VSTS je tada otišao i korak dalje, pa je saopštio da građani ukoliko imaju primjedbi na rad nosilaca pravosudnih funkcija to mogu prijaviti redovnim putem, a ta prijava će biti „istražena od strane nadležnog pravosudnog tijela“.

Kada narod obmanjuju političari i vlast to se rješava kukom i motikom, ali kada građane obmanjuju oni koji bi trebali brinuti o pravdi u nekoj zemlji, onda to zahtjeva revoluciju.

Saopštenje u kojem VSTS poziva građane da redovnim putem prijavljuju sumnjive radnje tužilaca i sudija nije ništa drugo nego obmana.

Upravo taj isti VSTS je do sada obustavio na stotine prijava građana o koruptivnim i nečasnim radnjama prljavih tužilaca i sudija u BiH.

Podatak da Disciplinska komisija VSTS nije željela procesuirati predsjednika jednog suda koji je „uhvaćen“  tokom sprovođenja posebnih istražnih radnji, odnosno praćenja telefonske komunikacije jednog kriminalca, dovoljno govori o tome koliko je VSTS-u stalo da se obračuna s kriminalom u svojim redovima.

Pročitajte još

Pomenuti predsjednik suda više desetina puta je razgovarao s kriminalcem, otkrivajući mu povjerljive informacije iz krivičnih predmeta.

Iako je Disicplinska komisija VSTS-a bila u potpunosti upoznata sa onim šta je radio i govorio korumpirani predsjednik suda, ništa nije preduzela. Naprotiv.

Informacije koje je u javnost iznio Kemal Čaušević, bivši direktor UIO BiH, osuđen zbog primanja mita u akciji „Pandora“ i tome kako je tužiocu Olegu Čavki platio 16.900 maraka, samo je nastavak priča o korupciji u pravosuđu. Osim tvrdnji osuđenog Čauševića, u medijima je objavljen i telefonski razgovor s tužiocem, gdje mu sagovornik jasno govori kako klijent „daje šakom i kapom“.

Ostaje samo da se vidi kako će VSTS ispeglati i ovaj slučaj.

Prihvati notifikacije