Politika

“NISAM IZNENAĐEN NEGATIVNOM REAKCIJOM” Vučević poručio da je Ambasada SAD u BiH pokazala elementarno nepoznavanje Dejtona

Predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je da nije iznenađen negativnom reakcijom američke Ambasade u Sarajevu na Svesrpski sabor, ali jeste činjenicom da je Ambasada time pokazala elementarno nepoznavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Ustava BiH, prije svega po pitanju imovine koja pripada entitetima.

miloš vučević predsjednik sns-a i mandatar za sastav vlade srbije
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Vučević je naveo da su sve 53 tačke Deklaracije između Srbije i Republike Srpske potpisane u okviru Svesrpskog sabora apsolutno u duhu Dejtonskog sporazuma, kao i da ni na jedan način ne vode ka njegovoj opstrukciji.

On je istakao da je Dejtonski sporazum donio 29 godina mira u BiH i da ona mora da nastavi da ga čuva, kao i da je Srbija garant tog sporazuma.

Vučević je podsjetio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u reagovanju na objavu Ambasade SAD u Sarajevu rekao da njena tvrdnja nije utemeljena u pravu i međunarodnim sporazumima.

Pročitajte još

On je naglasio da mora da se stvara prostor za razgovor, kao i da sve drugo vodi u pogoršanje situacije iz koje se ne bi išlo u proces deeskalacije, već dezintegracije, odnosno udaljavanja i nerazumijevanja.

– Mir je preko potreban i Bošnjacima i Srbima i Hrvatima. Vjerujem da smo svi dovoljno zreli da nećemo ići u put koji je katastrofalan za svakog, već da ćemo razgovarati o budućnosti – rekao je Vučević za RTS.

On je dodao da će se na taj način vršiti dalja integracija regiona, stvarati nove investicije, graditi putevi i pruge, i ići ka rastu standarda svih građana.

– Kao da nam neko brani da idemo naprijed. I to najčešće nisu balkanski narodi, već oni koji tobože dođu da nam pomognu da se bolje razumijemo – naveo je premijer Srbije.

On je ponovio da je jedini, pravi put – razgovor Bošnjaka, Srba i Hrvata, međusobno poštovanje, razumijevanje i priznavanje.

– Kada se međusobno budu poštovali i razumijevali, vjerujte da će se sve stvari lakše riješavati, donositi ključne odluke. Da li je to lako ili nije, bojim se da nije, ali vjerujem da su generacije političara koje su danas aktuelne u BiH svjesne svoje odgovornosti i da će biti dostojni tih izazova – rekao je Vučević.  

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu