Politika

VUČIĆ ČESTITAO HANDKEU "Prijatelju, očekujemo Vas uskoro u Srbiji"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je austrijskom piscu Peteru Handkeu osvajanje Nobelove nagrade za književnost.

VUČIĆ ČESTITAO HANDKEU "Prijatelju, očekujemo Vas uskoro u Srbiji"
FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA

Prijatelju, očekujemo Vas uskoro u Srbiji! – napisao je Vučić na Instagram nalogu.

Nobelova nagrada za književnost u 2019. godini otišla je u ruke austrijskog književnika Petera Handkea, koji je veliki prijatelj srpskog naroda.

Nakon što su pojedinci i organizacije osudili odluku tog komiteta da Nobelovu nagradu za ovu godinu dodijeli Handkeu, iz Nobelove fondacije poručili su da Nobelova nagrada ne može biti oduzeta.

Pročitajte još

– Nijedan od odbora za dodjelu nagrada u Stokholmu ili Oslu nikad nije razmišljao o opozivu nagrade nakon što je dodijeljena – rekao je za Anadoliju Mikael Ostlund, predstavnik za medije pri Nobelovoj fondaciji.

Odluka da Nobelova nagrada za knjiženovnost ove godine bude dodijeljena Handkeu razbjesnila je Albance i Bošnjake, koji tvrde da austrijski književnik “negira genocid u Srebrenici” i da je pozivao na odbranu bivšeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića.

U obrazloženju odluke o dodjeli Nobelove nagrade za književnost navodi se, između ostalog, da ju je Handkeu dobio zbog jezičke inovativnosti kroz pisanu riječ, koja opisuje ljudsku marginalizaciju i unikatnost življenja.