Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Vučić i Tači OČI U OČI u Mihnenu: Kompromis sa Prištinom ne može značiti kapitulaciju Srbije (VIDEO)

Politika
Autor:

Foto: Tanjug/Screenshot

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Minhenu da je Beograd spreman na dijalog sa Prištinom i poručio da kompromisno rješenje ne može značiti kapitulaciju Srbije.

Vučić je rekao na panel diskusiji “Bezbjednost u Jugoistočnoj Evropi: dva koraka naprijed, jedan korak nazad” u okviru Minhenskog bezbjednosnog foruma, da je pitanje odnosa Beograda i Prištine veoma složeno i da je dijalog u pat poziciji.

On je objasnio da je pitanje Kosova mnogo složenije od odnosa Sjeverne Makedonije i Grčke, pošto je prethodno moderator panela, njemački diplomata Volfgang Išinger, naveo da su premijeri te dvije zemlje govorili o uspjehu koji su postigli Prespanskim sporazumom, prenio je RTS.

– Kada govorimo o odnosu Beograda i Prištine, govorimo o sudbinama ljudi, teritorijama o mnogim raznim pitanjima koja bi trebalo dotaći – rekao je Vučić.

On je dodao da je važno da nema rata i da su postignuti mir i stabilnost, nešto što ne bi trebalo uzeti zdravo za gotovo.  Vučić je naveo da je to postignuto kroz proces dijaloga i da se uvijek plašio da bi mogao da se odledi zamrznuti konflikt.  On je podsjetio da je Srbija ispunila sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma i da nije uradila ništa unilateralno što bi moglo da izazove probleme drugoj strani ili bilo kakvu nestabilnost.

– Međutim, iako je Beograd ispunio sve svoje obaveze, koje se odnose i na izbore na Kosovu i Metohiji, `Telekom` i pravosuđe, Priština nije ispunila jedinu svoju obavezu, a to je formiranje Zajednice srpskih opština –  napomenuo je Vučić.

On kaže da je Beograd molio Prištinu da odustane od pokušaja članstva u međunarodnim organizacijama i da se vrate dijalogu jer će “omanuti”, ali da je Priština pokušala da uđe u Interpol i Unesko.

Zatim je, kaže Vučić, Priština uvela anticivilizacijske takse protiv Srbije i protiv svih pravila Cefta koje nisu ukinute uprnos međunarodnom pritisku ukučujući i pritisak EU i SAD.  Podsjećajući da Srbija nije uvela recipročne mjere, Vučić je rekao da je Priština usvojila novu platformu za dijalog i da se u tom dokumentu kaže da Kosovo treba da štiti svoj teritorijalni integritet, a da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova uz formiranje novog tribunala za Srbe.

On je pitao zašto je onda Beograd dio dijaloga kada prištinske vlasti odlučuju da hoće da dobiju sve, a da Srbija ne dobije ništa.

– Mislite li da će zaista tako moći – upitao je predsjednik Srbije.

On je ocijenio da je mir najvažnije pitanje za Srbe koji se ne plaše ekonomske budućnosti, jer je smanjen dug i opada nezaposlenost, a sve to može da bude ugroženo zbog odnosa sa Prištinom.

– Učinićemo sve da nađemo kompromisno rješenje i to ne može i neće biti kapitulacija sa naše strane. Ako žele pravi dijalog, mi smo na raspolaganju – rekao je Vučić.

Predsjednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači rekao je da je važno pronaći “kreativno rješenje i krenuti naprijed kako bi se jednom zauvijek uspostavio mir”, dodajući da “dogovor mora da uključi obostrano priznanje i članstvo Kosova u UN”.

Tači je naveo da se u Briselskom sporazumu kaže da neće biti prepreka za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, a da je Beograd, uprkos tome, “radio na sprečavanju toga”, što je izazvalo reakciju Kosova sa uvođenjem taksi na robu iz centralne Srbije.

Replicirajući Tačiju, Vučić je rekao da ta stavka ne postoji u Briselskom sprorazumu i da je bila predviđena, ali da je na njegovo insistiranje izbačena i da to nije dogovoreno.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO