Politika

Vučić nakon sastanka sa predstavnicom UN: Bezbjednosna situacija na KiM složena, važna reakcija UN

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas specijalnu predstavnicu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šeficu UNMIK Karolin Zijade, sa kojom je razgovarao o predstojećoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN, na kojoj će biti predstavljen izvještaj o radu UNMIK, kao i o položaju Srba na Kosovu i Metohiji i dijalogu Beograda i Prištine.

Aleksandar Vučić
FOTO: MILOS MISKOV/ANADOLIJA

Vučić je rekao da je bezbjednosna situacija na Kosovu i Metohiji složena i u tom kontekstu naglasio da smatramo važnim blagovremene i adekvatne reakcije UN na brojne incidente, provokacije i jednostrane akte Prištine kojima se krši Rezolucija SB UN 1244 i ugrožavaju prava i bezbednost Srba i drugog nealbanskog stanovništva, saopštila je prije služba predsjednika.

Vučić je ponovio da Srbija insistira na očuvanju mira i stabilnosti u regionu, poštovanju međunarodnog prava i primeni Rezolucije SB UN 1244. Zijade je izrazila podršku dijalogu Beograda i Prištine i naglasila potrebu da se, radi dobrobiti Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji, političke obaveze pretoče u konkretne akcije.

Pročitajte još

Sagovornici su se saglasili da je kontinuirano razmatranje pitanja Kosova i Metohije u SB UN od suštinskog značaja kako bi međunarodna zajednica bila redovno informisana o situaciji na terenu.

Sjednica SB UN na kojoj će biti razmatran novi šestomesečni Izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (UNMIK) biće održana 27. aprila, prenosi Glas Srpske.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije