Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Vučić: Nismo bliže dogovoru sa Prištinom, u aprilu očekujem pomak

Politika
Autor:

Foto: Djordje Savic/EPA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, povodom sinoćnjeg sastanka sa savjetnicima njemačke kancelarke Angele Merkel, da očekuje da će tokom aprila biti novih pomaka i pokušaja iz EU da se stvari na terenu pomjere.

Istakao je, međutim, da nismo bliže dogovoru sa Prištinom, jer “ne pregovaraju Nijemci sa Prištinom, već mi, a pregovora nema”.

Istakao je da su ga njemački zvaničnici obavijestili da su nedvosmisleno tražili od Prištine da ukine takse, ali on, kako je istakao, ne očekuje da će Priština to učiniti.

Vučić je rekao da je sa njemačkim zvaničnicima razgovarao o odnosima Beograda i Prištine, taksama i platformi koju je Priština usvojila prije nekoliko dana.

Što se taksi tiče ne vjeruje da će se to uskoro dogoditi.

– Platforma koju su donijeli je toliko loša i ja sam sagovornike iz Njemačke upoznao sa stavom Srbije da je ona toliko loša da ne vidim način da to bude promijenjeno u budućnosti – objasnio je on.

Vučić je podsjetio da je prištinska platforma praćena zakonskim aktima i da ima obavezujući snagu.

Ukazao je da se ne radi samo o pitanju teritorijalnog integriteta, jer Priština smatra da je nezavisna država od 2008, što je podržano od MSP 2010, već da ima i desetine uslova koji su jezivi za Srbiju.

– Nemoguće je na te teme razgovarati – poručio je on.

Dodao je da je sa Nijemcima razgovarao i kako da sačuvamo stabilnost i mir, kako da pokušamo da izbjegnemo dalju eskalaciju, a savjetnici kancelarke su mu prenijeli da su od Prištine tražili ukidanje takse.

– Očekujem da će tokom aprila biti novih pomaka i pokušaja iz EU da se stvari na terenu pomjere. Da li će to dovesti do ukidanja taksi, vidjećemo – ukazao je on.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO