Politika

VUČIĆ O STANJU U SRBIJI "Daće nam ultimatum, ulazak u EU uz priznanje Kosova"

Srbija će do kraja ove godine u vezi Kosova i Metohije dobiti ponudu koju neće moći da prihvati, a ne smije da odbije, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

VUČIĆ O STANJU U SRBIJI "Daće nam ultimatum, ulazak u EU uz priznanje Kosova"
FOTO: DRAGAN KUJUNDZIC/TANJUG AP

“Ultimatum” će biti, kako je objasnio za Prvu TV, nešto poput “Ahtisarijev plan plus, plus” u zamjenu za garancije za EU.

Vučić predviđa da će pokušati da kažu da Srbija dobija garancije za ulazak u EU, ali mora da prizna Kosovo, te će dobiti i poseban status za Srbe.

Vučić je, u jutarnjem programu TV Prva, na pitanje da li se može očekivati, kao što je rekao Duško Kovačević da će Srbija dobiti ultimatum, i šta će uraditi odgovorio je:

– Vidjećete. Ali, sasvim je sigurno da nikada nisam prihvatao ultimatume, kao što je sigurno da ću nastojati da pronađem najbolje rješenje za srpski narod, ali se i truditi da ne ugrozimo mir i stabilnost, i ne uvodimo Srbiju u rat – dodao je on.

– Uvjeren sam da ćemo do kraja godine dobiti nešto što ćemo teško moći da odbijemo, ali nećemo moći ni na prihvatimo. Gotovo sam uvjeren u to – rekao je on.

Podsjetio je da kada smo imali šansu da riješimo kosovsko pitanje to nismo učinili.

– Šta god da bude, mogu samo da naslućujem šta će btii inicijativa specijalnog izaslanika EU – dodao je on ukazujući da zna ko će biti na toj funkciji, ali da ne može još da iznese u javnost, te da će svakako biti čovjek blizak Berlinu.

Istakao je da će da pita narod o tome, kao što je i ranije izlazio pred narod i kao jedini poslije Dobrice Ćosića imao hrabrosti da iznese istinu o stanju na KiM.

Međutim, dodaje, da niko neće da sluša i priča o tome, a kada se kaže ajde na mobilizaciju, onda niko neće da se odazove.

– Kada vodite zemlju suočavate se sa apsolutno nemogućom situacjom. Trudim se da unapređujem ekomiju, da čuvamo mir i stabinost, živote ljudi, da kupujemo vrijeme. Ja sam pokušao i izašao sa planom koji su svi razumeli a pravili da nisu. Nisam želio da idem u detalje, jer sam imao skrivene stvari i nisam želio protivnike sa tim da upoznam – podsjetio je on.

Rekao je da niko nije htio to rješenje i da će sada dobiti mnogo gore, na koje on neće da pristane.

– Govorili su da sam nekome obećao nezavisno Kosovo. Vidjećete da to nije tako. Vučić nikog nije lagao, kao što ste vi lažovi – rekao je on.

Ocijenio je da to neće biti dobro rješenje za srpski narod i Srbiju.

Podsjetio je da je kao jedini odbio plan koji je trebalo 2013. da omogući Kosovu da uđe u UN.

– Ja sam bio taj koji je to spriječio, a sve su veliki junaci koji su pod pritiskom popustili. Govorim o 2013.. Deo Briselskog sporazuma je bio da pustimo Kosovo u UN. To sam odbio, kao i dio o regionalnoj policijiu skladu sa Titovim okrugom pa bi danas na sjeveru imali većinski albanske policajce – objasnio je on.