Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Vučić: Obećavam da će država da pregazi kriminalce, uvodimo DOŽIVOTNU ROBIJU

Politika
Autor:

Foto: Zoran Mirković/Tanjug

Jučerašnja akcija koju su sprovodili policija i tužilaštvo, pokazala je namjeru države ne samo da se suoči sa najopasnijim vidovima kriminala u Srbiji, već i da taj kriminal i najteže oblike korupcije pobijedi, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost koja je održana jutros.

Današnja sjednica je, kaže, imala dvije tačke, od kojih je najvažnija borba protiv kriminala i korupcije.

– Ukoliko ne priđemo na pravi način ovim problemima, nećemo uraditi ništa – rekao je Vučić.

Kako je kazao, pet je važnih stvari u vezi sa ovom oblašću, a jedna od njih je kaznena politika. Ona je, kaže, veoma blaga.

– Maksimalne kazne gotovo nikada nisu u sudskim postupcima određivane, već su one mahom bile minimalne. Za krivično djelo silovanje, gdje je propisana kazna od 3 do 12 godina, sudovi su u najvećem procentu izricali kaznu do tri godine, i to je sitacija sa više od trećinom ovakvih slučajeva – rekao je Vučić.

Kako je kazao, za krivično djelo teška krađa, najčešća kazna je od šest mjeseci do godinu dana, i to je slučaj sa gotovo polovinom slučajeva.

– Kako onda lopovima da se ne isplati, što da budu osuđivani za lakšu kaznu, kada je isto i sa teškom? Kakva je to kaznena politika? – naveo je on.

Kazao je i da se za krivično djelo proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga, za osnovni oblik, kazna je od tri do 12 godina. Ali, kaže, da je oko 43 odsto izvršilaca ovog krivičnog djela osuđeno na kaznu od tri godine.

– Pa što da ne diluju drogu? – kaže srpski predsjednik.

On je rekao da će se zato ići na drastično povećanje kazni i minimalnih i maksimalnih kada je riječ o nasilničkom ponašanju, nasilja u poridici, silovanje…

– Kazna za sliovanje više neće biti kolika je sada, već se biti od 5 do 15 godina, i neće niko moći da dobije manje. Za nasilje u porodici takođe – naveo je Vučić.

Kako je kazao Srbija uvodi doživotnu robiju za najteža krivična djela.

– Sada i mi kao i Njemačka i Austija uvodimo institut doživotne robije, sad će kazne biti veće nego kod njih, tako da idite sada tamo i radite šta hoćete, ovdje nećete – naveo je Vučić.

Kako je kazao, ovo je samo dio priče, jer će morati još da se radi. Suđenje, neće, kaže više biti u razumnom roku, već će morati da sve bude završeno za 12 mjeseci.

– Za sve slučajeve ozbiljne, presuda u roku od godinu dana, pa vi gledajte kako ćete – kazao je predsjednik Srbije.

Kako je kazao, sve ove mjere će biti pripremljene za dvadesetak dana, “idemo sa tim u skupštinu”.

– Biće to teška borba, ali moj odgovor za sve one kojima ovo neće odgovarati poruka je: Država će da vas pobijedi! – rekao je on.

Ova borba, kaže, nije ad hoc, biće teška, “ali mi ćemo da ih pregazimo, to obećavam građanima”.

– Od EU za ovo očekujem podršku. Što Njemačka ima doživotnu robiju, a mi da nemamo – rekao je on.

Sjednici su prisustvovali predjsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka pravde Nela Kuburović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, direktor BIA Bratislav Gašić, direktor policije Vladimir Rebić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić…

Jedna od tema sjednice su nove mjere države u sistemskom i sistematskom obračunu s kriminalom i korupcijom.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO