Politika

Vučić održao sastanak sa Makronom i Šolcom: Francuska i Njemačka traže održavanje novih izbora na KiM

Francuska i Njemačka pozvale su danas Beograd i Prištinu da što prije organizuju nove izbore u opštinama na sjeveru KiM.

Sastanak Vučića sa Makronom i Šolcom
FOTO: BUDUCNOSTSRBIJEAV/INSTAGRAM/SCREENSHOT

To je rekao  danas francuski predsjednik Emanuel Makron, nakon razgovora koji su on, njemački kancelar Olaf Šolc i šef evropske diplomatije Đuzep Borelj održali sa Aleksandrom Vučićem i Vjosom Osmani na marginama sastanka Evropske zajednice u Moldaviji.

Makron je rekao i da su evropski zvaničnici zatražili da izborna pravila za naredne izbore budu razjašnjena.

Prenio je da su se Vučić i Osmani saglasili da će u narednim nedjeljama biti ”jasnih odluka” u vezi sa situacijom na sjeveru KiM.

Osmani je, nekoliko trenutaka kasnije, navela da je Priština spremna za održavanje novih izbora ukoliko budu raspisani u skladu sa zakonom.

Izjava lidera Francuske i Njemačke uslijedila je dan pošto je britanski Gardijan, pozivajući se na neimenovane izvore, najavio da Priština razmatra raspisivanje novih izbora na sjeveru KiM.

Pročitajte još

Oglasio se Vučić

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić oglasio se nakon sastanka sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom i njemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

– Težak razgovor sa Makronom i Šolcom o ponovnoj eksalaciji nasilja na Kosovu i Metohiji, kao i o aktuelnoj regionalnoj i globalnoj situaciji i evropskoj budućnosti Srbije. Istakao sam neophodnost ulaganja dodatnih zajedničkih napora u deeskalaciju situacije i nastavak razgovora, kao i ključnu ulogu Srbije u očuvanju mira i nastojanjima da se sva otvorena pitanja rješavaju putem dijaloga, a ne putem provokacija i neodgovornih jednostranih poteza. Ponovio sam pozicije naše zemlje i u pogledu najvažnijih globalnih geopolitičkih dešavanja i naglasio da Srbija ostaje dosljedan i pouzdan partner u očuvanju regionalnog mira i stabilnosti, vođena prevashodno nacionalnim i državnim interesima – naveo je Vučić, prenosi RTS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije