Politika

VUČIĆ ZA AGENCIJU ROJTERS "Nema brzog političkog rješenja za Kosovo"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u intervjuu za agenciju Rojters da sporazum o ekonomskoj saradnji Beograda i Prištine neće nužno ubrzati i politički dogovor dvije strane.

VUČIĆ ZA AGENCIJU ROJTERS "Nema brzog političkog rješenja za Kosovo"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Beograd i Priština saglasili su se da preduzmu korake ka ekonomskoj saradnji, uključujući rad na zajedničkim infrastrukturnim projektima, u sporazumima potpisanim u Bijeloj kući ovog mjeseca, koje su SAD i predsjednik Donald Trump nazvali “proboj” u odnosima dvije strane, podsjeća agencija Rojters.

Aleksandar Vučić je sporazume opisao kao “veliki korak u pravom smjeru”, ali i istakao da je put do političke normalizacije još dugačak, prenosi Blic.

– Mislim da su takvi sporazumi veoma važni da bi se sačuvao mir i da jednom zauvijek riješimo svoje probleme, da imamo jasnu budućnost za našu djecu – rekao je Vučić za Rojters.

Iako je ekonomsku saradnju opisao kao “ključnu” za bilo kakve buduće političke dogovore, Vučić je rekao da to ne znači da “kaže da smo blizu političkog rješenja”.

Vučić budućnost Srbije vidi u uravnoteženim vezama i sa Istokom i sa Zapadom, čak i ako bi to značilo da “povremeno naljutiti obje strane”.

Pročitajte još

– Ako živite u maloj zemlji koja je geografski smještena na raskrsnici, onda bi vaša politika trebalo da bude održavanje mira i stabilnosti, bilo time što se ni sa kim ne prepirete, što je nemoguće, ili da se svađate sa svima podjednako – opisao je slikovito Vučić položaj Srbije.

Vučić je ponovio da je Srbija na evropskom putu, ali da mora da živi i ima prijatelje u SAD-u, ali u Moskvi i u Pekingu, i da se toga ne stidi.

Rojters je naveo da je Vučić nedavno rizikovao sukob sa Kremljem time što je odustao od vojnih vežbi u Bjelorusiji.

– Ponekad, da bismo zaštitili svoju vojnu neutralnost, ostajemo sasvim sami – rekao je u intervjuu za Rojters predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prihvati notifikacije