Banjaluka

Vukčević: Moramo pomoći ugostiteljima

Turistička sezona samo što nije počela, ugostitelji je nakon pandemije virusa korona čekaju "kao ozebli sunce", a zbog povećanja plata, doprinosa i obaveza prema nadležnom organu jedinice lokalne samouprave, pribojavaju se totalnog fijaska, kaže Nikola Vukčević iz Gradskog odbora Socijalističke partije u Banjaluci.

Vukčević: Moramo pomoći ugostiteljima
FOTO: USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Konstantno sam u kontaktu i razgovoru sa ugostiteljima koji strijepe, umjesto da spremno dočekuju sezonu i konačni povratak turista u Banjaluku. Mnogi se žale kako nameti odavno prevazilaze njihove mogućnosti. Posebno se žale na ogromne gradske takse koje moraju da plate ako im se odobri zahtjev za produžetak radnog vremena. Visina te takse zavisi i od toga da li je u određenom lokalu u posljednjih šest mjeseci boravila komunalna policija. Sve su to poteškoće koje ugostiteljima onemogućavaju da normalno rade i da se pripreme za povećani priliv gostiju i turista u nadolazećoj sezoni, kaže Vukčević.

Ugostitelji u strogom centru grada su, kako ističe, posebno ogorčeni i ugroženi radovima na pješačkoj zoni u tzv. Parkiću. Bašte njihovih lokala ostaće zatvorene još mjesecima, što je, kako kaže Vukčević, katastrofalno.

– Da li je zaista bilo neophodno raskopati pješačku zonu, žilu kucavicu gradskog ugostiteljstva i to baš pred sami početak turističke sezone? Vlasnicima i radnicima lokala koji se nalaze na tom potezu iz Gradske uprave su obećali da će uplatiti doprinose. Međutim, to ne može da nadoknadi manjak pazara koji će ovi ljudi da imaju sve dok ne budu završeni radovi i to tek pred kraj ljetne sezone – ističe Vukčević.

Pročitajte još

Ovakvim odlukama Gradske uprave, smatra Vukčević, čelnici grada sami sebe demantuju kada govore kako rade na prosperitetu Banjaluke.

– Potezima kao što je zatvaranje najatraktivnije gradske zone pred sami početak ljetne sezone, Gradska uprava pokazuje potpunu neozbiljnost. Nakon skoro tri godine zatvaranja, Banjaluci se pružila prilika da bude konkuretna i da pokaže svoj puni potencijal, a pogledajte kakav prizor i sliku šaljemo javnosti. Ovako, sa raskopanim i razrušenim centrom grada, teško da može da dođe do većeg priliva turista, ali i novca u kase i ugostitelja i Grada – zaključuje Vukčević.

Prihvati notifikacije