Politika

VULIN OŠTRO PORUČIO “Sada je na EU da održi riječ o Briselskom sporazumu”

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je sada red na međunarodnoj zajednici da pokaže da je kredibilan partner i učini sve da se Briselski sporazumi realizuju, odnosno da ne dozvoli Prišitni da određuje šta će od dogovora biti ispunjeno a šta ne.

VULIN OŠTRO PORUČIO “Sada je na EU da održi riječ o Briselskom sporazumu”
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Bude li se dopustilo Albancima da sami procjenjuju šta će sprovesti, a šta neće sprovesti, bude li im se dopustilo da maštaju i rade na stvaranju ‘velike Albanije’, svaki razgovor će biti otežan, a sporazum nemoguć – rekao je ministar Vulin.

Vulin je naveo da Beograd i srpski zvaničnici da nisu vjerovali u riječi Evropske unije, da nisu vjerovali u riječ međunarodne zajednice, ne bini potpisivali Briselski sporazum.

– Sada je na njima da pokažu da su kredibilan partner i da pokažu da će sve što je dogovoreno biti sprovedeno – rekao je Vulin.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je da je sada pitanje kako će EU reagovati na kršenja sporazuma, da li će rukovodstvo EU imati riječ, ispoštovati ono što je dogovoreno i sprovesti ono zbog čega su bili garant sporazuma.

Prema njegovim riječima, Aljbin Kurti i prištinsko rukovodstvo još jednom dokazuju da nemaju riječ.

– Ne mogu Albanci da misle da će oni odlučivati o tome koji sporazumi će se primjenjivati, a koji neće – rekao je Vulin i dodao da sve što dolazi od Kurtija više nije iznenađenje ni pitanje za Srbiju kako će ona reagovati.

– To je pitanje i iznenađenje za EU – šta će oni da urade kao garanti Briselskog sporazuma i svega što je iz Briselskog sporazuma moralo da proistekne – rekao je Vulin, navodi se u saopštenju Ministarstva.