Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Vunene čarape su preko noći postale MODNI HIT, a razlog će vas DIRNUTI U SRCE (FOTO)

Društvo
Autor:

Foto: Twitter/Milovan02581051/RAS Srbija

Čarapice, priglavke, nazuvci, natikače, popke, šunjalice – kako god zvali ove vunene čarape – postale su pravi hit među tvterašima, i to iz jednog humanog razloga.

Milovan je osoba sa invaliditetom, potreban mu je poseban električni krevet, a njegove majka i baka pletu čarape i prodaju ih, kako bi sakupile novac poseban, električni krevet pogodan Milovanu.

Milovan Galić (34) iz Žitišta, vezan je za invalidska kolica duže od decenije: prilikom skoka u vodu, zadobio je prelom vratnog dijela kičme kada je imao 22 godine.

Nedavno je objavio jednu fotografiju vunenih remek-djela, a onda, ni ne sluteći, započeo pravu modnu revoluciju na Tviteru: fotografija je počela da se širi mrežama brzinom munje, a potražnja za pletenim čarapama sve je veća.

Iz poštovanja prema ručnom radu, ali i nostalgije (“moja baka je plela te čarape, nosili smo ih kao djeca”), Milovan je čak i dobio grdnju što ih prodaje tako jeftino – za 250 dinara.

Bilo kako bilo, želja da pomognu Milovanu zasigurno je ipak jača od bilo kog modnog osjećaja, pa su tako mnogi plaćali i više od inicijalne cijene.

Kako je Milovan rekao, jedan čovjek mu je već uplatio 10.000 dinara za deset pari čarapa. Porudžbine se gomilaju, ne mogu majka i baka da postignu toliko da pletu. Zato je bilo potrebno i da ubjeđujemo Milovana da napišemo tekst o njemu.

– Nemojte, ne znam kad ćemo stići da ispoštujemo ove ljude koji su već naručili – rekao je skromni mladić iz Žitišta.

Ali, nisu potrebne čarape da bi se nekome pomoglo, zar ne?

Gepostet von Ноле Дамир Новић am Montag, 3. September 2018

I sam Milovan pomagao je kada je za to bio u prilici – 2014. godine poklonio je Crvenom krstu u opštini žitište nova invalidska kolica kako bi pomogao osobama sa invaliditetom iz poplavljenog područja.

– Ova sam dobio u slučaju da mi se pokvare moja invalidska kolica na električni pogon. Kako već godinama stoje na tavanu, a moja električna me dobro služe, mislio sam da će nekome zatrebati. Znam kako je osobama sa invaliditetom težak život i u normalnim okolnostima, a mogu da zamislim kako se takve osobe osjećaju kad se nađu u problemima izazvanim poplavom – rekao je on tada.

Inače, Milovan Galić je prvak Evrope u boćanju, aktivan je u društvenom životu opštine Žitište, a osnivač je i sportskog kluba za osobe sa invaliditetom “Begej”.

(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO