Društvo

ZA 11 KILOMETARA TREBALO ČAK ŠEST GODINA Za manje od od mjesec dana otvara se obilaznica na auto-putu kod Zenice (VIDEO)

Manje od mjesec dana ostalo je do svečanog otvaranja zeničke obilaznice, novih 11 funkcionalnih kilometara autoputa koji će nakon brojnih poteškoća biti otvoreno 25. novembra.

ZA 11 KILOMETARA TREBALO ČAK ŠEST GODINA Za manje od od mjesec dana otvara se obilaznica na auto-putu kod Zenice (VIDEO)
FOTO: KLIX PORTAL/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ovo su ujedno prvi funkcionalni kilometri autoputa ka sjeveru otvoreni u BiH od 2014. godine.

Zenička obilaznica predstavlja jedan od najzahtjevnijih poduhvata na Koridoru 5C u BiH zbog konfiguracije terena, velikog broja mostova, vijadukta i tunela, ali i poteškoća koje su se javile prilikom izgradnje kao što su klizišta i podzemne vode te je zbog svega toga njena izgradnja trajala dosta duže.

Međutim, dugogodišnje čekanje građana BiH na nove kilometre autoputa, bar zeničke obilaznice, završiće 25. novembra kada će ona biti puštena u funkciju.

Ekipa portala Klix danas je obišla radove na dionici obilaznice s Reufom Kadrićem, predstavnikom JP Autoceste FBiH, koji je kazao da sve ide po planiranoj dinamici te da će sve biti spremno prije 25. novembra kada je planirano simbolično otvaranje.

Svi tuneli na dionici su u potpunosti završeni, a u toku su finalni radovi na spajanju vijadukta Babina rijeka s ostatkom dionice s obzirom da je došlo do izmjene saobraćaja i gradnje nove saobraćajnice za izletište Smetovi.

U proteklim danima na vijaduktu Babina rijeka postavljena je i rasvjeta kao i reflektori koji će osvjetljavati vijadukt u bojama zastave Bosne i Hercegovine s obzirom da je ovo trenutno najviši izgrađeni vijadukt u BiH.

Na potezu od isključenja Zenica jug do vijadukta Babina rijeka biće završeno i asfaltiranje dionice u tunelu te će desetak dana prije svečanog otvaranja uslijediti čišćenje cjelokupne dionice, ocrtavanje horizontalne signalizacije gdje nije ocrtana te testiranje vertikalne signalizacije i opreme.

Ubrzanim tempom se radi i na dijelu dionice gdje radove vrši turski “Cengiz Insat” koji privodi radove na izgradnji tunela i vijadukta, a u toku su radovi i na izgradnji naplate kućice i isključenja Zenica sjever.

Radovi se izvode u tri smjene kako bi sve bilo spremno i ispoštovano do zacrtanih rokova.