Biznis

Za barel potrebno odvojiti do 86 dolara: Evo kako geopolitičke napetosti PODUPIRU CIJENI NAFTE

Cijene nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima do 86 dolara budući da su naznake posustajanja potražnje za radnom snagom u SAD-u pokrenule špekulacije da bi centralna banka ipak mogla sniziti kamatne stope do kraja godine i podstaći ekonomsku aktivnost i potražnju za energentima.

mašina za naftu
FOTO: CNBC INTERNATIONAL/YOUTUBE/SCREENSHOT

Na londonskom je tržištu cijena barela s rokom isporuke u augustu ove godine bila viša za 78 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 85,89 dolara.

Tržište SAD

Na američkom se tržištu barelom s rokom isporuke u julu trgovalo po 70 centi višoj cijeni nego na zatvaranju trgovine u utorak, od 82,27 dolara. U sredu su američka tržišta bila zatvorena zbog praznika.

Trgovci su se u četvrtak fokusirali na podatke američkog ministarstva rada o naknadama za nezaposlenost.

Iako se manji broj Amerikanaca prošle sedmice prijavio za isplatu naknada, njihov ukupan broj porastao je sedmicu ranije na najviši nivo još od januara ove godine signaliziravši smanjenu potražnju za radnom snagom.

Niži troškovi zaduživanja mogli bi dati zamah ekonomskoj aktivnosti, što bi značilo i snažniju potražnju za energentima, prenosi Klix.

Pročitajte još

Cijene nafte podupiru i geopolitičke napetosti

Cijene nafte podupiru i geopolitičke napetosti. U prvoj polovini sedmice trgovce je zabrinuo požar u naftnim terminalima u ruskoj luci Azov nakon ukrajinskog napada dronom. Ti terminali dnevno otpremaju 200 hiljada barela nafte i naftnih proizvoda.

Sezonski rast potražnje za naftom, pojačana prerada i nepovoljne vremenske prilike nadovezuju se na smanjivanje snabdevanja iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznica pa bi se zalihe tokom ljeta trebalo da počnu da se smanjuju, navode analitičari.

OPEK je odvojeno objavio da je u sredu barel nafte njegovih članica poskupio 1,04 dolara, na 85,54 dolara, prenosi Blic.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu