Društvo

"Za bezbjedno djetinjstvo u digitalnom okruženju" Elektronsko nasilje može biti prisutno 24 časa svaki dan

Federalna uprava policije bila je danas u Sarajevu domaćin prvog sastanka radne grupe za izradu "Strateškog programa: Sigurnost djece u digitalnom okruženju u Federaciji BiH (FBiH)" i "Akcionog plana za borbu protiv nasilja nad djecom u digitalnom okruženju" za period 2021-2023. godine.

"Za bezbjedno djetinjstvo u digitalnom okruženju" Elektronsko nasilje može biti prisutno 24 časa svaki dan
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Navedene aktivnosti inicirala je Federalna uprava policije, uz podršku Fonda UN za djecu (Unicef), Organizacije “Sačuvati djecu” (Save the Children) i Centrom za bezbjedni internet (MFS Emmaus), a sve u okviru sprovođenja projekta “Prevencija i rad na sprečavanju seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece u digitalnom okruženju u BiH”.

Ova radna grupa je novouspostavljeno tijelo u FBiH, a u nju su imenovani predstavnici zakonodavnih, socijalnih i obrazovnih institucija i federalnih ministarstava, u čijoj je direktnoj ili indirektnoj nadležnosti rad i zaštita djece, s obzirom na to da su ona najranjivija kategorije društva, saopšteno je iz Federalne uprave policije.

Na današnjem sastanku usvojena je metodologija rada i definisani njeni strateški ciljevi, kako bi što prije bili sačinjeni navedeni dokumenti koji će biti dostavljeni nadležnim tijelima FBiH na dalju zakonsku proceduru s ciljem usvajanja, a na kraju i sprovođenja.

Federalna uprava policije je u prethodnom periodu sa Centrom za bezbjedni internet potpisala protokol o saradnji u slučajevima nasilja nad djecom i mladima u digitalnom okruženju, ocjenjujući da je ova problematika od izuzetne važnosti za cjelokupno društvo i od opšteg je društvenog interesa.

Iz Federalne uprave policije podsjećaju da nasilje u digitalnom okruženju uključuje bilo kakav oblik slanja poruka, elektronskom poštom, SMS-om, MMS-om, putem veb-stranica, dopisivanja (čat) i ima za cilj povređivanje, uznemiravanje ili bilo kakvo drugo nanošenje štete djetetu – uvredljive i prijeteće poruke, poruke neprimjerenog sadržaja, iznošenje ličnih i porodičnih podataka, lažno predstavljanje i upotreba lažnog identiteta, slanje fotograFija koje vrijeđaju djetetovo dostojanstvo, podsticanje govora mržnje, iskorištavanje djece za dječiju pornografiju, vrbovanje djece za prostituciju i slično.

– Elektronsko nasilje može biti prisutno 24 časa i svaki dan u sedmici i na svakom mjestu na kojem su djeca do sada bila potpuno zaštićena – upozorili su iz Federalne uprave policije.