Kolumne

Za čije babe zdravlje?

Onog trenutka kada je prvi put napadnut inspektor država je morala jasno da demonstrira silu. Napad na bilo kojeg inspektora je napad na državu i njene institucije.

Za čije babe zdravlje?
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tako je još prije pet godina jedan šljunkar pretukao vodnog inspektora koji je u Osiječanima kod Doboja kontrolisao da li se radi po zakonu.

O tom slučaju je javnost obavijestio Inspektorat RS, a policija saopštila šta je po službenoj dužnosti preduzela.

Šta se poslije desilo? Da li je napadač odgovarao i kolika mu je kazna izrečena? Da li je mu je država za vijek vijekova zabranila da dobije bilo kakav posao od nje? Nije poznato, iako bi država trebalo da se potrudi da šalje takve poruke.

Zato jeste poznato kako izgledaju Osiječani oko korita reke Bosne.

Srpskainfo je prije neki dan objavila apokaliptične prizore koje su iza sebe ostavili šljunkari. Godinama su nekontrolisano izvlačili šljunak, a poznato je kako je prošao inspektor koji je pokušao da dođe u kontrolu.

Mušarac, koji je ranije bio u zatvoru zbog ubistva, proteklog vikenda je komunalnog policajca udario u lice i slomio mu dioptrijske naočare.

Pročitajte još

Neka se svako pokuša postaviti u kožu inspektora kojeg svaka šuša može da pretuče, da mu ugrozi zdravlje, imovinu i život. Za koje pare biste to radili? Za čije babe zdravlje?

Kad se malo bolje razmisli, ovo uopšte nije iznenađujuće. Ne iznenađuje što izostaje istinska i prava reakcija države. Zato što očigledno postoji sprega onih koji kradu javne resurse i onih koji to prećutno dozvoljavaju.

Najsvežiji primjer su šume oko Teslića odakle je u pola godine ukradeno više od milion maraka vrijednih drvnih sortimenata.

To što je situacija takva, haotična i anarhična ne znači da treba posustati. Na promjeni najviše treba da insistiraju poslodavci koji rade pošteno jer im je u interesu da se uništi nelojalna konkurencija.

A svako od nas ima bar moralnu dužnost da ne gura glavu u pijesak.

Prihvati notifikacije