Društvo

Za djecu BEZ RODITELJSKOG STARANJA: Fondacija Angelina POKLANJA 50 HALJINA DJEVOJČICAMA za matursko veče

Otac ubijene djevojčice u "Ribnikaru" Angeline Aćimović, Anđelko Aćimović rekao je danas da će "Fondacija Angelina" pokloniti 50 haljina djevojčicama za matursko veče, od čega će 35 biti za djecu bez roditeljskog staranja, a ostale će biti poklonjene Angelininim drugaricama.

Za djecu BEZ RODITELJSKOG STARANJA: Fondacija Angelina POKLANJA 50 HALJINA DJEVOJČICAMA za matursko veče
FOTO: MITAR MITROVIĆ, PRIVATNA ARHIVA / RINGIER

Aćimović ističe da je izuzetno srećan jer će na desetine djevojčica nositi kreacije njegove, tragično preminule kćerke i navodi da je zbog toga ponosan, kao i da za njega rad u fondaciji predstavlja satisfakciju i zadovoljstvo.

– Utjeha je za nas nedostižna. S njom prosto moramo da naučimo da živimo, i mi i svi roditelji. Smisao i način kako da se borite s tim je upravo ono što smo mi našli kao način da se borimo za sadašnju djecu i buduću, kroz rad u Fondaciji, ali kroz sav taj rad, ona je uvijek pored nas i uvijek postoji. S obzirom da znamo da je ona anđeo kao i ostala dječica, znamo da nam ona pomaže kroz sve što radimo i znamo da je tu, da je najbolji kritičar i pomoćnik – rekao je on u emisiji “Kec na jedanaest” na televiziji K1.

Najavio je reviju koja će se održati 1. juna u 18 časova u TC “Galerija” i pozvao sve zainteresovane da prisustvuju, a događaj će uveličati muzička grupa iz osnovne škole “Vladislav Ribnikar”, koja će tada imati nastup.

– Naravno, bavimo se i dosta ozbiljnijim stvarima, ali je u centru svega Angelina i njene haljine. Da nije toga bilo, ne bismo imali ni snage, ni ideje da radimo to što sada radimo, a radimo jako ozbiljne stvari, poput konferencije za knjigu “Digitalna higijena”, koja govori o ukazivanju na opasnost koju društveni destruktivni pokreti, kroz razne načine preko interneta, imaju na našu omladinu ali i starije – istakao je on.

Prema njegovim riječima, postoje brojne destruktive grupe i pokreti koji, kako je rekao, prijete djeci i privlače ih u svoje redove zbog čega je važno da se ujedine zaposleni u državnoj strukturi i ljudi iz civilnog sektora, kako bi se uveli zakonski okviri koji bi zaštitili najranjivije, a to su djeca.

Postoji 20 opasnih grupa, od kojih je najopasnija grupa “školskih pucnjava” koja se naziva “columbining”. Dobila je naziv po prvoj masovnoj pucnjavi u Americi. Obično su tu žrtve djeca koja nemaju empatiju, koja su sklona tom pubertetskom buntovništvu. Algoritam prepoznaje njihovo raspoloženje i bilo kojim klikom na sličan sadržaj, vi ste u njihovom sistemu, a onda sistemom lijevka, od 200 hiljada takvih, naprave nekoliko ubica koji stopostotno rade – rekao je Aćimović.

Kaže da su roditelje žrtva kontaktirali predstvnici nekih od svjetskih i evropskih insitucija jer, kako kaže, vide određenu vezu takvih pokreta sa tragedijom koja se desila u O.Š. “Vladislav Ribnikar” i dodao da smatra da zakonom treba zabranuti destruktivne grupe i pokrete.

Kada je riječ o Memorijalnom centru, Aćimović kaže da je zajednički stav roditelja ubijene djece da u školi treba da bude obilježen memorijalni dio i navodi da su svi saglasni u želji da on bude “živ”, kao i da se u njemu održavaju radionice.

Pročitajte još

Govoreći o suđenju dječaku ubici, kao i njegovim roditeljima, istakao je da je svaka sjednica suda dodatna traumatizacija.

– S obzirom na odnos porodice malog zločinca koji su zajedno sa svojim advokatskim timom zauzeli stav da pokušaju da izazovu sažaljenje i da prikažu sebe kao divnu porodicu i da se čude zašto je to i kako moglo da se desi. Oni su trebali da se pojave kao normalni ljudi, da nađu način da zaista izraze iskreno saučešće i da ponude neku saradnju u vezi sa tim da pomognu. To bi bilo ljudski i svi bi to prihvatili na normalan način, ali to je potpuno izostalo – rekao je on i dodao da smatra da treba što prije donijeti prijedlog da djeca starija od 10 godina odgovaraju za teška krivična djela, kao što su ubistva i terorizam.

Podsjetio je i na pomoć koju je roditeljima nastradale djece pružio predsjednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić navodeći da je platio troškove sahrana, te da je svakoj porodici pomogao finansijski.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu