Društvo

ZA GODINU DANA 49 NAPADA NA NOVINARE Političari kreiraju trend, građani ih slijede

U posljednjih godinu dana u Udruženju BH novinari su zabilježili 49 napada na novinare, uključujući fizičke napade, prijetnje smrću i političke pritiske prema novinarima.

ZA GODINU DANA 49 NAPADA NA NOVINARE Političari kreiraju trend, građani ih slijede
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

U porastu su mobing na radnom mjestu, otkazi, diskriminacija i drugi oblici ugrožavanja radnih prava u medijima. Posebno zabrinjava sve dublje siromaštvo medijskih radnika, koji svoj težak i odgovoran posao obavljaju za ponižavajuće plate, najniže među svim profesijama koje podrazumijevaju visok stepen znanja i profesionalnog integriteta – upozorili su BH novinari.

Samo od početka 2020. godine zabilježen je 21 slučaj grubog kršenja prava novinara i slobode medija, a pritisci su naročito pojačani u periodu vanrednih okolnosti izazvanih Covidom-19, upozorili su BH novinari.

– Zbog svoga rada, kritički i istraživački novinari su svakodnevno izloženi neprijateljskom tretmanu, pritiscima i uskraćivanju prava na pristup javnim događajima i informacijama. Iza većine prijetnji novinarima, kršenja njihovih prava i bezbjednosti stoje javni zvaničnici – poručili su BH novinari i upozorili političare da umjesto čestitki za Svjetski dan slobode medija od njih zahtijevaju poštivanje prava na slobodu izražavanja.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Kako odavno upozoravaju analitičari, trend pritisaka i napada na novinare u BiH, koji diktiraju političari, prihvatili su i građani, što potvrđuju istraživanja o stavovima javnosti.

Pročitajte još

Iako od njih očekuju da rade u javnom interesu, da im odogovornim informisanjem pomažu u borbi protiv korona epidemije, iako im vjeruju više nego ikom drugom – ipak skoro četvrtina ispitanika u Republici Srpskoj smatra da su napadi na novinare opravdani, ako oni to “zasluže”. Pokazalo je to nedavno provedeno istraživanje, koje je za Udruženje BH novinari i Fondaciju Fridrih Ebert u BiH uradio profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu, Božo Skoko.

Istraživanje je pokazalo da čak 24 odsto građana RS smatra da su napadi na novinare opravdani. Istina, napade na novinare opravdavaju i u Federaciji BiH, ali ipak u tom entitetu takav stav ima “samo” 16 odsto građana. Ovi se rezultati, vjerovatno, ne mogu dovoditi u vezu sa korona krizom, jer je i prošle godine čak 27 odsto građana RS opravdavalo napade na novinare, dok je lani taj stav dijelilo i 17 odsto ispitanika iz Federacije BiH.

Politička analitičarka Tanja Topić kaže da je upravo ovi podaci svake godine iznovva šokiraju, ali da oni svjedoče i o licemjerstvu u našem društvu. U tom licemjerstvu, kaže, prednjače političari, koji su, prema istraživanju stavova građana, godinama glavni kršioci novinarskih prava.

– Povodom Svetskog dana slobode medija političari su prvi potrčali da čestitaju novinarima, da bi ih već sutradan, kao i svakog drugog dana, vrijeđali, ponižavali i jasno pokazivali da smatraju da su novinari njihove sluge. Zar onda treba da nas iznenađuje što dio javnosti opravdava napade na novinare – kaže Topićeva.