Banjaluka

Za jednošalterski sistem dozvola pristiglo HILJADU zahtjeva

Više od 1.000 Banjalučana podnijelo je od početka ove godine, zahtjev Gradskoj upravi za pojednostavljeno dobijanje dozvola za građenje putem tzv. jednošalterskog sistema, pokazuju statistički podaci Odjeljenja za prostorno uređenje.

Za jednošalterski sistem dozvola pristiglo HILJADU zahtjeva
FOTO : SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA

Otkako je od 1. januara stupio na snagu pojednostavljeni sistem izdavanja dozvola tzv. jednošalterski sistem, zaprimljeno je više od 1.000 zahtjeva iz oblasti građenja, koji se odnose na izdavanje lokacijskih uslova, građevinskih dozvola, upotrebnih dozvola, rušenja objekata, reklama, ekoloških dozvola i drugih.

U namjeri pojednostavljenja i ubrazanja ovog procesa, građanima je omogućeno da Grad, umjesto njih, pribavlja potrebne saglasnosti, a koje se odnose na nadležnosti više javnih preduzeća.

– Od ukupnog broja podnesenih zahtjeva, za koje je trebalo pribaviti određene saglasnosti, 50 do 60 odsto investitora se opredjelilo za pribavljanje saglasnosti preko naše kancelarije, a zaključno sa današnjim danom pozitivno je okončano oko 40 odsto zahtjeva koji su prošli kroz jednošalterski sistem –  kaže šef Odsjeka za poslove Prijemne kancelarije Dragana Milanović.

U saradnji sa javnim preduzećima, od kojih se traže saglasnosti, Gradska uprava je zaključila sporazume u kojima su decidno definisane saglasnosti koje su potrebne u postupku izdavanja dozvola, odnosno šta je potrebno od dokumentacije za izdavanje istih i koja je cijena, kao i  rokovi za izdavanje saglasnosti, koji se kreću u rasponu od 8 do 10 dana.

– Ono što je bitno jeste da je cijena saglasnosti ista i kada ih pribavlja investitor i kada ih pribavlja Grad za investitora – pojasnila je Milanovićeva.