Banjaluka

ZA KROVOVE I STOLARIJU 200.000 KM Grad priprema listu sanacija na objektima osnovnih škola

Za obnovu objekata osnovnih škola ove godine iz budžeta Grada Banjaluka biće izdvojeno 200.000 KM, a lista prioriteta bi trebala biti gotova početkom marta.

ZA KROVOVE I STOLARIJU 200.000 KM Grad priprema listu sanacija na objektima osnovnih škola
FOTO: RAS SRBIJA

Taj novac, u zavisnosti od potrebe, škole koriste da, na primjer, uvedu centralno grijanje ili poprave kotlovnice, saniraju parkete, mijenjaju krovove i vanjsku stolariju, te obnove sanitarne čvorove.

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da je teško reći koliko će škola biti obuhvaćeno ovim sredstvima.

Sve će zavisti od toga šta će biti prioritet. Nismo još uvijek napravili godišnji plan; on će biti gotov kad završimo razgovor sa ostalim subjektima, da onda udružimo sredstva i nakon toga da izaberemo prioritete. Prošle godine smo se dogovorili sa resornim ministarstvom i predsjednicom Republike Srpske, udružili sredstva i zbirno ulagali u obnovu škola. Nadam se da ćemo i ove imati takvu saradnju, jer smo tako lani utrostručili sredstva za ovu namjenu – rekao je Radojičić.

Napomenuo je da je iznos od 200.000 KM planiran mimo investicija u nove sportske dvorane škola na Starčevici i Laušu.

– Ove godine gradimo dvije sportske dvorane i radovi će se finansirati iz budžeta grada. Za jednu je tender već pri kraju, za školu na Starčevici, i ta dvorana bi trebala biti javna i za školu. To znači da će škola taj prostor u potpuinosti koristiti za nastavu, ali će biti i javna sportska dvorana, koja će u svim slobodnim terminima biti na raspolaganju klubovima i sportistima. Druga koja je u planu je za osnovnu školu na Laušu – naveo je Radojičić uz napomenu da je procijenjena vrijednost ova dva projekta do 3 miliona KM.

Foto: Grad Banjaluka
Foto: Grad Banjaluka

Načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo i sport Dragan Banjac je rekao da će prijedlog prioriteta biti spreman početkom marta.

– Do maja želimo da provedemo sve potrebne procedure i izaberemo firme koje bi bile angažovane na tim poslovima kako bi tokom ljetnjeg raspusta svi radovi bili završeni. Listu planiranih radova ćemo napraviti na osnovu pregleda stanja školskih objekata koja je ranije urađena, ali i zahtjeva koje dobijamo od škola. Isto tako, uvijek ima nekih nepredviđenih okolnosti koje treba uzeti u obzir. Na primjer, znalo se desiti da nevrijeme ošteti objekte pojedinih škola tako da sve to treba razmotriti – kazao je Banjac.

Lani je Grad, zajedno s Vladom RS i Kabinetom predsjednika RS, obezbijedio 600.000 KM za sanaciju 16 gradskih i prigradskih škola.

Naknadno je rebalansom budžeta Grada obezbijeđeno dodatnih 19.000 KM za popravke na još 3 osnovne škole. Plan obnove školskih objekata pokrenut je 2018, kad su veći ili manji radovi izvedeni u 26 osnovnih i srednjih škola, za šta je izdvojeno 1,9 miliona KM.

Proslavljena školska slava

U banjalučkom školama juče je proslavljena školska slava Sveti Sava. Gradonačelnik Igor Radojičić čestitao je svim školama školsku slavu i poručio da je opredeljenje grada da stvara što bolje uslove za obrazovanje mladih generacija. Radojičić, koji je prisustvovao svetosavskim svečanostima u OŠ „Borisav Stanković”, rekao je da je ova škola lani bila uključena u program obnove i rekonstrukcije.

– Prije godinu dana ovdje je napravljeno jedno dječije igralište, a ove godine ćemo na komšijskoj osnovnoj školi u naselju Lazarevo, kod OŠ „Ivan Goran Kovačić“, takođe raditi igralište – rekao je Radojičić.

Radojičić je istakao da banjalučke osnovne škole pohađa oko 16.000 đaka.

Direktor OŠ „Borisav Stanković“ Rade Krecelj istakao je da ovu školu trenutno pohađa oko 700 učenika, te da su uslovi za održavanje nastave na odličnom nivou.