Sudbine

Za liječenje Dušana potreban pomoć: Skočio u bazen na proslavi prijatelja, a probudio se u kolicima (VIDEO)

Dan koji prebrodi, zaboravi i nastavi dalje. Time se u životu vodi Dušan Mirković, te je tako odlučio da prebrodi i da za sobom ostavi 25. jul 2021. godine - dan kada je na proslavi drugovog diplomskog skokom u bazen povrijedio treći i četvrti vratni pršljen.

Za liječenje Dušana potreban pomoć: Skočio u bazen na proslavi prijatelja, a probudio se u kolicima (VIDEO)
FOTO: RADIO TELEVIZIJA VOJVODINE / YOUTUBE/SCREENSHOT

Nakon šestočasovne operacije u tuzlanskoj bolnici, probudio se sa dijagnozom kvadriplegije.

– To je bio trenutak prihvatanja toga svega, mog stanja i tijela. Prvo, vidiš sebe, a ne možeš ništa da pomjeriš iz stanja potpunosti i aktivnosti. Poslije, kada sam sve prebrodio, onda sam išao iz dana u dan, da vidim kako i šta će da bude – prisjeća se Dušan za RTV.

Vedar i pozitivan duh koji je kod Dušana primjetan već na prvu, pomogao mu je da prebrodi i 40 dana na respiratoru koji mu je bio priključen, jer mu se nakon operacije stanje zakomplikovalo upalom pluća. Ljekari su mu davali male šanse da će preživjeti, ali Dušan je i te dane prebrodio.

– Dobrih pet, šest mjeseci uopšte nisam mogao da sjedim u kolicima. Bio sam svakodnevno u krevetu, zavisan od kreveta. Onda, kada sam krenuo na rehabilitaciju, to se poboljšavalo – prvo sam sat, dva mogao da provedem u kolicima, dok danas poslije pola godine od rehabilitacije, mogu da provedem duže vremena u kolicima. Mnogo sam stabilniji.

Kako ističe, zbog rehabilitacije može da napravi i blagi pokret šake, a kada ga pitate u čemu pronalazi motivaciju i volju za životom, Dušan kaže “Prvenstveno u djeci i u mojoj ženi, koji su tu za mene svaki dan. Imam dvoje predivne, male djece, koja su mi smisao života, oni su mi motor koji me pokreće. Cijela porodica i cijela familija su mi tako velika podrška u svemu ovome”.

– Niko to ne bi iznio kao on, on je stvarno čovjek koji je kroz sve prošao i dok je bio na respiratoru, dok se borio za život i poslije toga, njegov duh stvarno je mnogo značio – kaže Dušanova supruga, Jovana Mirković.

FOTO:  HUMANITARNA FONDACIJA BUDI HUMAN / SCREENSHOT
FOTO: HUMANITARNA FONDACIJA BUDI HUMAN / SCREENSHOT

Jovana dodaje da troškovi lijekova iznose oko 500 evra, a cjelokupni izdaci oko 1.500 do 2.000 evra mjesečno, jer je potrebno da plati i sanitetsko vozilo koje Dušana vozi na rehabilitaciju, na kojoj bude tri sata svakog dana. Takođe, ako ljekari budu predložili transplantaciju matičnih ćelija, koja se radi u nekoliko intervencija i u kojoj svaka iznosi oko 10.000 evra, biće im potrebna veća količina novca.

Pomozimo Dušanu!

SMS porukom sadržaja 1221 na broj 3030

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001292671-96

Uplatom na devizni račun: 160-6000001292936-77

IBAN: RS35160600000129293677

Prihvati notifikacije