Hronika

STANJE ALKOHOLNE KOME Vozio automobil sa 4,48 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija je u Kragujevcu zaustavila pedesetšestogodišnjeg vozača koji je sa 4,48 promila alkohola u krvi upravljao automobilom "opel korsa".

STANJE ALKOHOLNE KOME Vozio automobil sa 4,48 promila alkohola u krvi
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Određeno mu je zadržavanje do 12 časova radi otrežnjenja, a potom je zbog nasilničke vožnje priveden sudiji za prekršaje, koji mu je izrekao 30 dana zatvora.

Vozač iz Lapova je kažnjen i sa 1.200 evra, 15 kaznenih poena i devet mjeseci zabrane upravljanja vozilom “B” kategorije, prenosi RTS.

Podsjetimo, dozvoljena količina alkohola u krvi u Srbiji je 0,2 promila i tada kada će se vozač smatrati blago pijanim. Za stepen jakog pijanstva potrebno je više od 2,5 promila alkohola u krvi, a ukoliko nivo pređe 4,0 promila tada nastupa stanje “Alkoholna koma”, koju izaziva jedan litar rakije ili drugog žestokog pića.

“Pijanstvo” je stanje alkoholiziranosti kod kojeg je razum već ozbiljno i jako “isključen”. “Alkoholna koma” vodi u smrt u roku nekoliko sati, što znači da brzo i obilno pijenje može biti vrlo rizično i kobno.

Najteže nesreće po broju žrtava i po pričinjenoj materijalnoj šteti prouzrokuju vozači u alkoholisanom stanju.

U BiH je dozvoljeno do 0,3 promila alkohola u krvi, a kazna za vožnju sa 2, odnosno više promila alkohola u krvi je od 400 KM do 1000 KM.

Prihvati notifikacije