Digitalna Srpska

Za njih nema krize: Epl ostvario dvocifren rast kvartalnih prihoda i dobiti

Američki tehnološki div Epl ostvario je u kvartalu april-jun 2021. rast ukupnih prihoda od 36,4 odsto na 81,43 milijarde dolara, čemu je najviše doprinijela bolja prodaja ajftona od očekivane.

Za njih nema krize: Epl ostvario dvocifren rast kvartalnih prihoda i dobiti
FOTO: WALLACE WOON/EPA

Prihodi Epla u trećem kvartalu kompanijske poslovne godine su daleko prevazišli očekivanja analitičara, koji su u anketi Reinitiva u prosjeku predviđali da će oni iznositi 73,30 milijardi dolara, prenosi Rojters.

Rast prihoda je bio vođen skokom prodaje ajfona u minula tri mjeseca za gotovo 50 odsto međugodišnje na 39,6 milijardi dolara, pri čemu su potrošači najviše kupovali premijum verzije 5G ajfona.

Prodaja ovih uređaja u Kini je uzletela za 58 odsto na 14,76 milijardi dolara u kvartalu završenom 26. juna, naveli su čelnici Epla na video konferenciji posvećenoj izvještaju o poslovanju.

Eplova dobit u posmtranom tromjesečju iznosila je 21,74 milijarde dolara, ili 1,30 dolara po akciji, što je takođe iznad procjene od 1,01 dolara po akciji, prema podacima Refinitiva.

Globalna nestašica čipova, koja je pogodila prodaju Mekintoš (Mek) računara i ajpeda, počeće da utiče i na proizvodnju ajfona, rekli su čelnici kompanije prognozirajući usporavanje rasta prihoda.

Dodali su da će rast prihoda u tekućem, četvrtom kvartalu njihove fiskalne godine i dalje biti dvocifren ali manji od stope rasta od 36,4 odsto u upravo završenom trećem tromjesečju, što je izazvalo pad cijena Eplovih akcija na Vol Stritu.

Naime, po završetku Eplove video konferencije sa investitorima, akcije kompanije, čija se vrijednost u posljednje oko tri godine više nego udvostručila na skoro 2,5 biliona dolara, pale su za 1,7 odsto na 144,24 dolara na trgovanju nakon isteka radnog vremena Njujorške berze.

Prihvati notifikacije