Biznis

Za posao u BiH interesovanje najviše raste kod Egipćana, Kinezi se polako povlače

Najveći rast broja izdatih radnih dozvola strancima, od 66 odsto u odnosu na 2016, lane je registrovan među državljanima Egipta, dok je najveće smanjenje od skoro 24 odsto među državljanima Kine.

Za posao u BiH interesovanje najviše raste kod Egipćana, Kinezi se polako povlače
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Stranacima u BiH lane je izdato ukupno 2.593 dozvola, što je za 1,33 odsto manje u odnosu na godinu prije.

Najviše stranaca koji rade u BiH porijeklom je iz Srbije 26,2 odsto,  Turske – 14,6, te Hrvatske – 6,2, Kine – pet i Kuvajta – 4,2 odsto.

Prema kvalifikacionoj strukturi, najveći broj zaposlenih stranaca ima visoku stručnu spremu – 1.193 ili 46 odsto njih, nakon čega slijede oni sa srednjom stručnom spremom – 729, te nekvalifikovani radnici – 256.

Najveći broj radnih dozvola lane je izdat u trgovini – 616,  prerađivačkoj industriji – 312, poslovanju nekretninama – 306 i obrazovanju – 236.

Ekonomisti objašnjavaju da to što stranci dolaze da rade u BiH nije rezultat nekih pozitivnih trendova na tržištu rada, odnosno, povoljnosti koje im nude ovdašnji poslodavci.

– Ljudi iz Evrope i svijeta zapošljavaju se u preduzećima koja su u vlasništvu stranaca, a koji žele radnu snagu iz svojih država. Ne žele da rizikuju sa našim kadrom, nego hoće da budu sigurni da će posao biti obavljen u predviđenom roku i kako treba – naglašavaju ekonomisti.