Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ZA RADNA MJESTA 500.000 KM Novi javni poziv za samozapošljavanje u poljoprivredi

Regioni
Autor:

Foto: privatna arhiva/RAS Srbija

Nakon što je Vlada Brčko distrikta odobrila program samozapošljavanja u poljoprivredi u iznosu od 500.000 KM, Zavod za zapošljavanje će, pošto im ovaj novac bude uplaćen, raspisati javni poziv.

Zoran Gajić, šef Odjeljenja za poljoprivredu kaže da je ove godine realizovan prvi ovakav program kojim je u 2018. godini iz budžeta Brčko distrikta takođe bilo odobreno 500.000 KM.

Utrošeno je 445.000 KM, a pravo na korišćenje ovog novca dobile su 24 osobe u iznosima koji su se kretali između 15.000 i 20.000 maraka.

– Program samozapošljavanja u poljoprivredi za ovu godinu je gotovo isti, samo je donekle poboljšana procedura. Minimalan iznos koji će se odobravati biće 20.000 KM, a maksimalan 25.000 KM. Ovaj program rađen je po uzoru na program samozapošljavanja u privredi, koji se pokazao kao jedan od boljih programa koji nam obezbjeđuje praćenje realizacije biznis planova za koje je odobren novca – kaže Gajić.

Pojašnjava da korisnici programa samozapošljavanja moraju da se registruju, vode knjigovodstvene i druge evidencije, redovno uplaćuju plate i doprinose i ispune ostale uslove, uključujući i bavljenje djelatnošću u periodu od dvije godine.

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

– Komisije će obilaziti poljoprivredne proizvođače koji su dobili novac i utvrđivati da li su ih koristili u skladu s biznis planovima. Ukoliko se utvrdi da nisu ispoštovali preuzete obaveze, biće dužni da vrate novac i narednih 5 godina neće moći aplicirati za ova sredstva – ističe Gajić.

Krsti Iliću iz Sandića, koji se bavi uzgojem krava muzara i svinja, ove godine je odobreno 16.900 KM.

– Tek je dva mjeseca kako sam dobio novac, pa je rano da govorim o iskustvima. Mogu samo reći da je ovo dobra mjera, ali mislim da je trebalo dodijeliti više sredstava – smatra Ilić.

Na prvi javni poziv za samozapošljavanja u poljoprivredi stigao je 71 zahtjev, zaprimljen je 41 biznis plan od kojih su odobrena 24, a dva poljoprivrednika su odustala.

Jedan od njih je Vićo Stokanović iz Sandića, koji se već 7 godina bavi uzgojem koza. Ima stado od 45 koza i kaže da je imao namjeru da ga uveća.

– Morao sam odustati, jer mi je supruga bila ozbiljno bolesna i nisam bio siguran da mogu ispuniti obaveze. Vidjeću kakvi će uslovi biti ove godine i da li ću moći ponovo podnijeti zahtjev – kaže Stokanović.

Ističe da je svaka podrška nezaposlenima dobro došla i da se na ovaj način podržavaju i poljoprivredna domaćinstva.

– To je posebno važno tamo gdje još ima mladih ljudi na selu i gdje se vodi računa o proizvodnji zdrave hrane – kaže Stokanović.

Za novac namijenjen samozapošljavanju u poljoprivredi konkurisali su nezaposleni koji aktivno traže posao, a u poljoprivrednoj proizvodnji vide svoju šansu i poljoprivrednici koji su samostalno već pokrenuli proizvodnju.

Program podrazumijeva obuku svih osoba koje konkurišu za korišćenje novca namijenjenog samozapošljavanju, a oni koji su je prošli ove godine neće morati da je pohađaju ponovo.

Pokrenuto 280 poslova

Za razliku od poljoprivrede u kojoj je program samozapošljavanja ove godine realizovan prvi put, samozapošljavanje u oblasti privrede provodi se posljednjih pet godina. Tokom ovog perioda je za ovu namjenu utrošeno oko 3 miliona KM, kojim je pokrenuto 280 biznisa.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO