Hronika

Za samo pet dana 70 PUTA UZELI NOVAC OD VOZAČA: Policijski komandiri i policajci optuženi za primanje mita

Opštinski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv dva policijska komandira Uprave MUP Unsko-sanskog kantona Nermina Mahmutspahića i Šemsudina Dedića, te policijskih službenika Elvedina Džiguma i Slavka Šobota, optuženih za zloupotrebu službenog položaja i primanje mita.

Za samo pet dana 70 PUTA UZELI NOVAC OD VOZAČA: Policijski komandiri i policajci optuženi za primanje mita
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Prema optužnici, policijski komanidiri i policajci su krivična djela počinili od 2019. do oktobra 2020. godine na području Bosanskog Petrovca.

– Optuženima se stavlja na teret da su u periodu od 2019. do oktobra 2020. godine na području opštine Bosanski Petrovac počinili veliki broj koruptivnih krivičnih djela i to prvenstveno policijski službenik Elvedin Džigum – naveli su iz Kantonalnog tužilaštva u Bihaću.

U sklopu istrage učestvovala je i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) a sprovedene su posebne istražne radnje u vidu informatora koji je snimao i zadokumentovao većinu krivičnih djela.

Vozilo policije FBiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Optužnica protiv policijskih komandira i policajaca sadrži čak 90 tačaka.

– Provođenjem istrage utvrđeno da se na području Bosanskog Petrovca od vozača kamiona šticara konstantno i kontinuirano uzimao novac kako se ne bi pisali prekršajni nalozi, a pored toga policijski službenici su sređivale kazne drugim vozačima koje bi zaustavili – objasnio je tužilac Adnan Tulić.

Pročitajte još

Dodao je da se radi o jednoj od najvećih optužnica protiv korupcije u istoriji Kantonalnog tužilaštva USK.

Tužilac Tulić je podsjetio da je paralelno sa ovim predmetom podignut i veliki broj optužnica protiv svih vozača kamiona koji su policijskom službeniku Džigumu davali novac. Optužnice protiv vozača šticara u 99 odsto slučajeva već su okončane priznanjem krivice i sporazumima, a ovi vozači će u postupku protiv policijskih službenika biti svjedoci tužilaštva.

– U svim koruptivnim djelima samo dokazivanje i otkrivanje je teško. Mi smo provodili posebne istražne radnje i tajnim audio i video snimanjem dokumentovali čak 70 slučajeva primopredaje novca. Imali smo informatore koji su koristeći našu opremu snimali su krivična djela kada su se ona dešavala. U samo pet dana dokumentovano je 70 slučajeva primopredaje novca – zaključio je Tulić.

U skladu sa Krivičnim zakonom Federacije BiH policijskim komandirima i policajcima zaprijećena je kazna do 10 godina robije.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije