Svijet

ZA SANIRANJE POSLJEDICA ZEMLJOTRESA Hrvatska će od Evropskog fonda dobiti 638,7 miliona evra

Poslanici Evropskog parlamenta odobrili su danas pomoć Hrvatskoj iz Evropskog fonda solidarnosti od 683,7 miliona evra za saniranje posljedica razornog zemljotresa koji je pogodio Zagreb 22. marta.

ZA SANIRANJE POSLJEDICA ZEMLJOTRESA Hrvatska će od Evropskog fonda dobiti 638,7 miliona evra
FOTO: ANTONIO BAT/EPA

Evropski parlament upravo je potvrdio mobilizaciju 683,7 miliona evra iz Fonda solidarnosti za saniranje posljedica potresa u Zagrebu i okolini. To je posljednji korak procesa koji će nakon 89 miliona evra avansa, omogućiti i isplatu ostatka sredstava za obnovu – napisao je na Tviteru predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković.

Pročitajte još

Najveći avans ikada iz Evropskog fonda solidarnosti od 88,9 miliona evra isplaćen je u avgustu, prenosi Hina.

Evroposlanik Željana Zovko pozdravila ovu odluku, navodeći da će ovaj primjer evropske solidarnosti omogućiti Hrvatskoj da se oporavi, kako od posljedica potresa, tako i od posljedica do sada neviđene pandemije.

Pomoć Hrvatskoj dio je šireg paketa od 823 miliona evra. Preostali dio paketa namijenjen je za saniranje posljedica poplava u Poljskoj (sedam miliona evra), te avanse od 132,7 miliona evra za pomoć u suočavanju sa zdravstvenom krizom prouzrokovanom virusom korona za nekoliko zemalja – Njemačku, Irsku, Grčku, Španiju, Hrvatsku, Mađarsku i Portugaliju.

Razorni zemljotres jačine 5,5 stepeni Rihterove skale pogodio je 22. marta Zagreb i Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju.

U potresu je oštećeno 26.000 zgrada.